Vaduz belépett

Keresztes Lajos, 2011. december 20., kedd 10:19, frissítve: kedd 10:19
A baloldali-liberális zürichi napilap, a Tages-Anzeiger Új taggal bővült a schengeni övezet című cikkében tudósít az örvendetes gyarapodásról.

A csatlakozás Liechtenstein számára nyereséget jelent a szabadság és a biztonság kérdésében, nyilatkozta Hugo Quaderer belügyminiszter hétfőn a vaduzi ünnepségen. A nyereség azonban kölcsönös, a szoros együttműködésnek az európai partnerek is haszonélvezői, folytatta a politikus. A Rajna-parti kisállam a maga 36 ezer lakosával az övezet 26. állama. Egyúttal Liechtenstein Norvégia, Izland és Svájc után a negyedik állam, mely tagja a schengeni övezetnek, de az uniónak nem.

Hétfőn a Svájc 2008. decemberi csatlakozásakor létrejött átmeneti megoldás is a múlt részévé vált. Konkrétan: a Rajna-hidakon, a határállomásokon felállított videofelügyeletet is felszámolták. S a határhoz közeli, mozgó ellenőrzési pontokat is leépítik az átmeneti szabályozás előtti színvonalra. A video-ellenőrzést és -felügyeletet azért vezették be, mert Liechtenstein Svájc belépésével a schengeni övezet külső határává vált, miközben a két ország 1923 óta vámuniót alkotott.

Liechtenstein haszonélvezője a schengeni és a menekültekre vonatkozó dublini szabályozásnak, közölte a külföldieket ellenőrző hivatal. Ezért az Ausztriával közös határállomásokon ugyan továbbra is tartanak áruellenőrzést, de megszűnik a személyek szisztematikus ellenőrzése.

A liechtensteini hatóságok adatai szerint a lépést követően erősödni fog a nemzetközi rendőrségi együttműködés. A schengeni információs rendszer segítségével a liechtensteini rendőrség már elkönyvelheti az első sikereket, ugyanis Liechtenstein hozzáfér az Eurodac (ujjlenyomat) adatbankjához.

Forrás: MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés