Viharfelhők a berlini koalíció felett

Keresztes Lajos, 2012. április 26., csütörtök 18:34
A baloldali-liberális hamburgi hírmagazin internetes kiadásában Philipp Wittrock és Severin Weiland Németország legfelsőbb kalóza című cikkükben elemzik a berlini kormányon belüli káoszt.

Mindenki a kalózokról beszél: arról, hogy mennyire dilettáns módon politizálnak; mennyire ellentmondásosak a megnyilatkozásaik, milyen nyíltan vitatkoznak; mekkora a párton belüli káosz. Azonban a berlini koalíció maga is gondoskodik arról a káoszról, ami csak egy identitáskereső pártnál lenne elvárható.

Létezik egy alapvető különbség a kormánypártok és a kalózok között. A kalózoknak még jól is jött, hogy néha amatőr lépésekkel hívták fel magukra a figyelmet. Azonban Angela Merkel kormányától az állampolgárok rossz néven veszik, ha nem ésszerűek a lépések. Vélemények szerint legkésőbb 2013-ban vége a CDU/CSU–FDP koalíciónak. Peter Altmaier frakcióigazgató, a kancellár bizalmasa hangsúlyozta: „A koalíció helyén marad, méghozzá a ciklus végéig.”

Jelenleg egyáltalán nem dőlt el véglegesen, hogy a kormánykoalíció kitölti a négy évet. Merkel úgy gondolhatja, hogy a küszöbönálló tartományi választások esetleges veresége után egyfajta „kellemetlen mozgás” indulhat el, ami a koalíció idő előtti széteséséhez vezethet.

A koalíció külső képe egyáltalán nem nevezhető harmonikusnak. Majdnem mindegy, hogy miről van szó, senki sem hallgat a kancellár utasításaira, mostanra túl mélyek lettek az árkok.

Az előzetes adatgyűjtés kérdésében az FDP beásta magát, pedig Brüsszel már milliós büntetésekkel fenyeget, és nyoma sincs a kompromisszumnak. Ugyanez a helyzet a CSU szívügyével, a gyermekgondozási díjjal.

Aligha lehet az FDP-re a következő hónapokban számítani, mert a tartományi választásokon folytatódhat a liberálisok hanyatlása. Ha viszont a párt kihull Kielben és Düsseldorfban a parlamentből, nőni fog a Berlinre nehezedő nyomás is.

Eddig Merkel a belpolitikai bénultság ilyenfajta stádiumait jól átvészelte, mert a külpolitikai kérdésekre irányította a közvélemény figyelmét. Ez is egyre nehezebb lesz a jövőben. Ugyanis ha a francia választásokat François Hollande nyeri, akkor komoly ellenlábast kap az európai hadszíntéren a kancellár. A francia szocialisták jelöltje nem sokra tartja Merkel takarékossági irányát, és szükség esetén felpuhítaná a pénzügyi paktumot. Nem lehet kizárni, hogy eme programja mögé más kormányfőt is megnyer, akik saját országukban küzdenek a brüsszeli előírásokkal szemben.

Der Spiegel (spiegel.de)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása