2017. február 22., Gerzson napja

Madárvilág

Madártollak a földön: megkezdődött a madarak vedlése

Kincses László
Forrás: Magyar Madártani Egyesület
2013. július 25., csütörtök 08:11
Erdőn-mezőn járva a szokásosnál gyakrabban találhatunk madártollat mostanában. Az oka, hogy sok madárfaj nyáron a tollai egy részét – vagy mindegyiket – lecseréli. Ezt a folyamatot vedlésnek nevezzük.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Az elhasználódott tollak helyett új tollak nőnek, a kihullottak pedig a földre kerülnek és ha szerencsénk van akkor ráakadhatunk a kirándulások során. A kis méretű és nagyon könnyű pihetollak ritkábban kerülnek szem elé mivel szétfújja őket a szél és egy pici harmat hatására is „összeesnek”. Ám a nagyobb méretű szárnytollak és a faroktollak már gyakrabban láthatók.

A madárfaj beazonosítása a toll alapján nem könnyű, de sok gyakorlással megtanulható. Sőt még több tapasztalattal a madár korát és nemét is meg lehet belőle állapítani.

Hirdetés

Az egyik legfeltűnőbb mintázatú és gyakori madártoll mellyel találkozhatunk a fakopáncsoktól származik.
A fakopáncsok legnagyobb szárnytollai (evezők) jellegzetes fekete-fehér mintázatúak. Összecsukott szárnyon ez a mintázat fehér sávokat ad ki, ám a szétnyitott szárnyon jól látható fehér pettyek vannak valójában. Ezeket a szárnytollakat (fekete alapon fehér pettyel) a színezetük, méretük és gyakoriságuk miatt mostanában könnyű megtalálni.

nagy fakopáncs
Nagy fakopáncs itatón
Fotó: Orbán Zoltán / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület


Fényképek a szárnyról, tollakról itt érhetőek el a nagy fakopáncs esetében.

Bemutatkozás


Az MME "A madárbarát Magyarországért!"


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hazánk legnagyobb civil szervezete, több ezer önkéntessel és közel 10 ezres tagsággal, akik
30 helyi csoportba tömörülnek. Célunk a madarak védelmével hozzájárulni az emberi életminőség és a biológiai sokféleség megőrzéséhez Magyarországon.