A KGB képezte az MSZP újpesti jelöltjét

Pilhál Tamás, 2014. november 3., hétfő 05:34, frissítve: hétfő 11:47
Az egykori Szovjetunió titkosszolgálatától, a KGB-től kapott kiképzést Horváth Imre, akit az MSZP az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson indít – értesült a Magyar Nemzet.

A lapunk birtokába került okiratmásolat tanúsága szerint Horváth 1984-ben elvégzett egy öt hónapos kurzust, amelyet a fegyveres szervek emelt szintű parancsnoki állományának tartott a KGB (Komityet Goszudarsztvennoj Bezopasznosztyi, magyarul: Állambiztonsági Bizottság). A továbbképzés két részből állt: egyrészt a határőr-alakulatok taktikai irányításából, másrészt hadvezetési ismeretekből. A bizonyítványból kiderül, hogy Horváth Imre mindkettőre a legjobb, jeles minősítést kapta.

Egyébként Horváth, aki idén júniusban töltötte be hetvenedik életévét, 1967-ben egyidejűleg elvégezte az Egyesített Tiszti Iskola határőr szakát, illetve a Szegedi Tanárképző Főiskola földrajz szakát. Ekkortól egészen 1997-es nyugdíjazásáig a Budapesti Határőr Igazgatóságon teljesített szolgálatot, előbb hadnagyként, végül alezredesként.

 

 

Hogy mi minden máshoz is ért a nyugdíjas határőrtiszt, jelzi: 1998-ban labdarúgó-edzői szakképesítést szerzett a Testnevelési Egyetemen, 2000 és 2006 között pedig az újpesti önkormányzat gazdasági intézményénél portásként dolgozott. Majd portásból 2006 őszén önkormányzati képviselő lett, MSZP-s színekben, s 2010-ben (egyedüli szocialistaként) és idén is nyerni tudott egyéni választókerületében, Káposztásmegyeren. 2010-től az önkormányzat lakásügyi bizottságának az elnöke volt.

Trippon Norbert, az MSZP kerületi elnöke szeptemberben jelentette be, a november 23-i újpesti időközi választáson Horváth Imrét indítják, mert „erős helyi beágyazottsága van”. A választást azért kellett kiírni, mert júliusban elhunyt Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő. Horváth indulását a választókerület szocialista taggyűlése egyhangúlag támogatta. A főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) egyéni választókerületének jelöltjéről az Index azt írta: az MSZP-nek a jelöltről az Együtt–PM-mel és a DK-val is tárgyalnia kell, s Gyurcsányék szava lehet a döntő, ugyanis az EP-választáson a DK szerepelt a legjobban Újpesten.

Nem Horváth Imre az első közszereplő, akinek a neve a KGB-vel összefüggésben elhangzott. 2007-ben derült ki, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élére jelölt Laborc Sándor hat évig tanult a KGB iskolájában, a Dzerzsinszkij Akadémián, s ezt a Magyarországon és a NATO-ban közzétett életrajzából is „kifelejtette”. Májusban pedig lapunk írta meg: a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Brüsszelnél Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az EU intézményei elleni kémkedés gyanújával. Mint arról beszámoltunk: a jobbikos politikus felesége, Szvetlana Isztosina a KGB kémelhárításának a munkatársa volt. Múltja miatt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az SZDSZ – eredménytelenül – nem támogatta Laborc kinevezését az NBH élére.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 100 db

A hozzászólások mutatása