A Portik család élete

PR, 2012. augusztus 10., péntek 05:54
Egy, az interneten fellelhető, nyomasztó beszámolóból kirajzolódik az Aranykéz utcai robbantásos merénylettel összefüggésbe hozott, vagyonát a kilencvenes évek olajszőkítési bűncselekményeivel megalapozó Portik Tamás személyisége.

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” címmel, Karinthy Frigyest idézve indított blogot még 2005-ben Riskó Judit, Portik élettársának édesanyja. Az asszony és családja 2004 óta kilátástalannak tűnő küzdelmet folytatott a súlyos bűncselekmények gyanúja miatt előzetesben lévő volt olajos vállalkozóval, hogy lányukkal, Halmos-Riskó Almával és négy unokájukkal valamilyen szinten kapcsolatban maradhassanak. Riskó Judit a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, az utóbbi nyolc évben ez nem sikerült nekik, bár a korábban eltűntnek hitt család tudomása szerint az Ágnes út 11.-ben él, ahol egyébként a közelmúltban őrizetbe vették Portik Tamást (az ingatlan korábban Gyárfás Tamásé volt).

A lap megtudta azt is, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, korábban nemzetközi körözés alatt álló egykori Energol-tulajdonos elfogásakor három gyermeke is otthon volt. A fiatalkorúak tököli börtönét is megjárt Portik Tamással való küzdelmeikről, illetve Portik életviteli szokásairól is igen részletesen beszámol Riskó Judit az almatortenete.blogspot.hu weboldalon.

A Magyar Nemzet korábban megírta: belső vizsgálatot rendelt el a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat annak tisztázására, fedőcég volt-e a 90-es évek olajszőkítési botrányairól elhíresült Energol Rt. A Honvédelmi Minisztérium hírzárlatot rendelt el. A vizsgálat oka az a szerdán megjelent összeállítás, amelyben a Heti Válasz bemutatja, milyen szocialista és titkosszolgálati kapcsolatok segíthették az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József megölése ügyében felbujtással gyanúsított Portik Tamást és társait.

Mint köztudott, Portik Tamás neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült. A Heti Válasz úgy tudja, a nyomozás során egyértelművé kezd válni, hogy a Hajógyári-sziget nyár elején letartóztatott ura, V. László részben olajbűnözésből származó pénzeket kezelt. A lap szerint hivatalos rendőrségi feljegyzések tanúskodnak arról, hogy Portiknak hatalma van a mulatókirály fölött.

A Hír Televízió július 17-én számolt be arról, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen.

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

A lányom és négy gyermeke, az unokáink iszonyatos terror alatt élnek évek óta – olvasható a bejegyzésben, amely szerint még az érettségi előtt ismerkedett meg az egyébként jó családi hátterű, kitűnő tanuló és művészpályára készülő Halmos-Riskó Alma a magát üzletembernek kiadó Portikkal. Miután megszülettek a gyerekek (mindegyik az Egyesült Államokban), nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Riskó Judit otthonában meglátogathassa a családot.

– Ekkor voltam először a fiatalemberrel egy fedél alatt két napig, így tudtuk meg, hogy tőlünk pár kilométerre élnek, bezárva, lefüggönyözött lakásban, beszögelt ablakokkal. Teljes felügyelet alatt állt a lányom, nem beszélhetett velem egy szót sem négyszemközt, mint egy robot, csinálta a dolgát, engem meg folyamatosan szinte vallatott a fiatalember a családomról, az életünkről – írta Riskó Judit. – Sok dolog megvilágosodott akkor előttem, rájöttem, hogy sajnos itt nem „csak” egy bűnözővel van dolgunk, hanem egy elmebeteg emberrel is összehozott minket a sors, akinek a karmai között van a lányunk és az unokáink – folytatódik a szöveg, amely szerint Portik élettársának rossz modorban, csúnyán kellett beszélnie a kislányaival. A gyerekek sem járhattak ki a házból, játékokat sem kaptak, egyetlen kötelező időtöltésük a számítógépezés volt, ami miatt viszont nagyon legyengültek voltak.

Portik állítólag folyamatosan terrorizálta saját családját is, dühkitörései voltak, feleségével minősíthetetlen stílusban beszélt, leveleit cenzúrázta. Halmos-Riskó Alma újságot nem olvashatott, tévét nem nézhetett, az alvásidejét pedig napi öt órában határozta meg Portik Tamás. A bujkáló életmódnak és a férfi bizalmatlan, családját fenyegető viselkedésének (állítólag a családtagoknak egymást is figyelniük lett, diktafonnal felvételeket kellett készíteniük a másikról, és megfigyeléseikről jelenteniük is kellett) rengeteg negatív következménye volt még, amit részletesen felsorol Riskó Judit.

Gyárfás csak a hatóságnak nyilatkozik.

Ügyvédem tanácsára nem nyilatkozom a sajtónak ebben a nagy horderejű ügyben, amennyiben azonban a hatóságok szükségesnek tartják, állok rendelkezésükre – ezzel hárította el a Magyar Nemzet megkeresését Gyárfás Tamás. A Magyar Úszószövetség elnökeként jelenleg Londonban tartózkodó üzletembernek és cégeinek jogi képviselője Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke (Portik Tamás védője egyébként Bánáti fia, Bánáti Kristóf). Gyárfást azért keresték, mert a Heti Válasz szerint „szimbiózisban élt az olajmaffiával”, Portikkal pedig már a kilencvenes évek közepétől együttműködött. Mint azt a lap megírta, Portikot abban a házban vették őrizetbe, amely korábban Gyárfás tulajdona volt.

Az előzetesben lévő Portik folyamatosan magas kapcsolatait emlegette, hogy vezető politikusok, televíziós személyiségek, rendőrök és titkosszolgák is segítik őt. – Azt is a tudomásunkra hozta (mármint Portik), hogy nem fordulhatunk a rendőrséghez, mert ő olyan kaliberű bűnöző, akinek magas rendőrségi kapcsolatai vannak, előbb tudja meg, hogy mi segítséget kértünk, mint az ügyeletes tiszt, akivel beszélünk – olvasható a bejegyzésben.

Gyurcsánynál is próbálkoztak

A blog szerint egyébként Halmos-Riskó Alma szülei többször is a rendőrséghez fordultak segítségért lányuk és unokáik felkutatása ügyében. – Ma Magyarországon a bűnözőknek van gyámhatóságuk, önkormányzatuk, rendőrségük, ügyvédek hada segíti őket, törvényes eszközökkel semmi esélyünk arra, hogy segítsünk a szeretteinken. P. T. büszkén lobogtatja azokat a hivatalos papírokat, amelyekkel minden próbálkozásunkat elutasítják, mert „nem létező”, bujkáló embereken nem lehet semmit számon kérni – zárta 2005-ben írt bejegyzését Riskó Judit.

A Riskó család még akkor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek is levelet írt. Bár fogadták őket a Miniszterelnöki Hivatalban, hatáskör hiányára hivatkozva nem tudtak nekik érdemben segíteni. A Heti Válasz ezzel kapcsolatban azt írta, hogy később a rendőrségen ezt mondták Riskóéknak: „Rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére.”

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés