2006-os tömegoszlatás

A vizsgálat megállapította Szekeres politikai felelősségét + Videó

WL, 2012. május 16., szerda 05:00, frissítve: szerda 08:13
Nem csak gránátokat és gránátvetőket adtak át a rendőrségnek a honvédség eszközeiből jogszerűtlenül a 2006-os tömegoszlatáshoz. A vizsgálat megállapítja Szekeres Imre MSZP-s honvédelmi miniszter politikai felelősségét – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet információi szerint a 2006-os rendőrattakkal összefüggésben elkészült belső jelentésben az áll, hogy Szekeres Imre miniszterként tudott a fegyverek átadásáról, amely egyértelműen jogsértő volt az alkotmány és a honvédelmi törvény szerint. Az alaptörvény ugyanis kimondja, csak rendkívüli helyzetben, például szükségállapot vagy háború esetén lehet erre utasítást adni az Országgyűlés, vagy akadályoztatása esetén a köztársasági elnök jóváhagyásával. A honvédelmi törvény szintén szigorúan tiltja, hogy fegyvereket, harci anyagokat adjanak át a honvédségtől belügyi, rendvédelmi célokra. A Hende Csaba honvédelmi miniszter által elrendelt vizsgálat azt igazolja, hogy ez a jogsértés megtörtént.

A vizsgálat megállapította Szekeres politikai felelősségét

A lap úgy értesült, hogy a vizsgálat során korábbi katonai vezetőket is meghallgattak, továbbá megvizsgálták a fellelhető összes dokumentumot. Ezek is bizonyítják, hogy a gránátok és egyéb katonai eszközök átadása nem történhetett meg Szekeres Imre tudta nélkül, így az akkori honvédelmi miniszter politikai felelőssége megállapítható az üggyel összefüggésben.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a vizsgálat során kiderült, nemcsak fegyvereket, hanem egy barikádfelszámolásra alkalmas tehergépkocsit is átadtak a rendőröknek a honvédség eszközparkjából 2006 őszén.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása