Kövér: Inkább előzték volna meg a válságot

PR, 2011. december 4., 20:03, frissítve: 20:03
Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne működjön együtt az IMF-fel, a kérdés csak az, hogy mindezt milyen feltételek mentén tudjuk megtenni – fogalmazott Kövér László a Duna Televízió vasárnap esti műsorában. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: olyan kompromisszumot fogadhatunk el, amely nem csorbítja jelentősen a nemzeti szuverenitást, és amely tekintettel van a szociális szempontokra is.

Kövér László, egyetért azzal, a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán elhangzott felvetéssel, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok ne csak pártlistára, hanem egyéni jelöltekre is szavazhassanak. Természetesen itt úgynevezett határon kívüli virtuális választókerületekről van szó, nem pedig arról, hogy a magyarországi egyéni körzetek jelöltjeire szavazhatnának a választók. Az IMF-fel kapcsolatban úgy fogalmazott a házelnök: „Mérhetetlenül rossz a véleményem a nemzetközi gazdasági szervezetekről. Abban tetszettek volna jeleskedni, hogy a világválságot megelőzzék!”

„Rossz lovon ülünk, rossz rendszer működik, az IMF pedig az az intézmény, amely ennek a rossz rendszernek az egyik fenntartója.” Kövér László azonban hozzátette: jelen körülmények között Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne működjön együtt az IMF-fel, a kérdés csak az, hogy mindezt milyen feltételek mentén tudjuk megtenni. A házelnök szerint olyan kompromisszumot fogadhatunk el, amely nem csorbítja jelentősen a nemzeti szuverenitást, és amely tekintettel van a szociális szempontokra is. Az Országgyűlés elnöke cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztését szorgalmazta a Fidesz egyik elnökségi ülésén.

Valószínűségekből indulnak ki a titkosszolgálatok

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja reálisnak azt a kormányzati szándékot, hogy titkosszolgálati módszerekkel derítsék ki, kik, milyen célból spekulálnak a forint ellen, Kövér László azt mondta: „Örülnék neki, ha a magyar titkosszolgálat képes lenne kideríteni, kik spekulálnak a forint ellen, de egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy erre képesek, hiszen a Gyurcsány-kormány idején elképesztő rombolás ment végbe a szervezeten belül. A szolgálatok inkább valószínűségekből indulnak ki, mintsem bármilyen jogalkalmazó fórum előtt megálló bizonyítékokból.”

Kövér László a belügyminiszter által javasolt új titkosszolgálat felállításával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nem egészen világos motivációkból, ötletszerűnek tűnő változtatási javaslatok kerültek az Országgyűlés elé, amelyeket előzetesen nem vitattunk meg, és amelyekkel nem értek egyet.” A házelnök badarságnak nevezte, hogy a Fidesz az elmúlt másfél év alatt 1,5-2 millió választót veszített volna el. A felméréseknél sokkal fontosabbnak tartja, hogy az időközi választásokat sorra fideszes politikusok nyerik, a 2010-es választásokhoz hasonló eredményeket hozva.

Forrás: hirado.hu
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés