Augusztusig nyomozhatnak

Biszku Bélát emberiesség elleni kommunista bűncselekmény miatt jelentették fel

KG, 2012. július 31., kedd 04:15, frissítve: kedd 08:50
A jelenlegi tervek szerint az ügyészség augusztus 28-án fejezi be a nyomozást a Biszku Béla ellen tett feljelentés ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint az eljárást több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni kommunista bűncselekmény miatt folytatják. A feljelentést a Jobbik képviselői nyújtották be, s ezután február 28-án döntöttek a nyomozás elrendeléséről. A bizonyítékok összegyűjtéséről a Budapesti Nyomozó Ügyészség gondoskodik.

Az Országgyűlés – a nürnbergi katonai törvényszék 1945. évi alapokmányát és a genfi egyezményeket is figyelembe véve – tavaly december 30-án határozta meg, pontosan mit tekint soha el nem évülő emberiesség elleni bűncselekménynek. A jogszabály idén január elsejei hatálybalépése után a Jobbik képviselői februárban tettek feljelentést Biszku Béla ellen felbujtóként elkövetett emberölés címén. Indítványozták még, hogy a megtorlások idején játszott szerepe miatt a volt belügyminisztert – mint tettest – hazaárulás miatt is vonják felelősségre.

A feljelentéshez a hírek szerint mellékelték a hajdan kivégzett emberek listáját. Az egykori pártvezető ellen korábban, 2010 októberében már érkezett egy bejelentés a hatósághoz. Gellért Ádám kutató azt kezdeményezte, vizsgálják meg Biszkunak az 1956-os forradalmat követő megtorlásért viselt felelősségét. Az ügyészség akkor elutasította a beadványt.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása