Beindultak a Malnál

LM, 2012. május 29., kedd 04:59, frissítve: kedd 09:06
Mégis hozzálátott a Mal Zrt. az átszakadt és a technológiaváltás miatt a környéket folyamatosan vörös porral beterítő vörösiszap-tározó lefedéséhez – írja a Magyar Nemzet.

– Eddig arra hivatkozott a cég, hogy az ajkai gátfal nem bírja el a teherautók súlyát, most úgy látszik, hét végén is elbírja – célzott Tili Károly, Kolontár polgármestere arra, hogy tapasztalatai szerint még az ünnepek alatt is dolgoztak a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vörösiszap-tározóján a teherautók és munkagépek.

Ismert, korábban a cég kifogásolta a Veszprémi Bányakapitányság által kiszabott ötnapos határidőt, amit a tározó befedésének befejezésére biztosított. Eközben a Veszprémi Törvényszéktől a lap azt is megtudta: nem végleges, csak közbülső intézkedés a vállalatra kirótt környezetvédelmi bírság felfüggesztése.

135 milliárd

– A bíróság nem a jogellenességet vizsgálta, hanem azt, mi okozna nagyobb kárt: ha elmaradna a környezetvédelmi hatóság által kiszabott több mint 135 milliárd forintnyi bírság behajtása, vagy ha az intézkedés miatt bezár a vállalat – reagált Dülkné Pintér Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék sajtószóvivője Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a bíróságot illető bírálatára. Illés ugyanis azt kifogásolta, hogy a bíróság leállíttatta a tavaly ősszel a Malra kirótt rekordösszegű környezetvédelmi bírság behajtását.

A szóvivő rámutatott: hatezren dolgoznak a cégnél, a behajtással nemcsak munkahelyük és hozzátartozóik megélhetése kerülne veszélybe, de a kistérség is teljesen ellehetetlenülne.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása