Bűnszervezet gyanúja

Tagad V. László, a rendőrségi vesztegetési botrány főszereplője

NT, 2012. augusztus 3., péntek 04:00, frissítve: péntek 08:10
A rendőrségi vesztegetési botrányban feltárt bűnszervezet vezetésével gyanúsította meg csütörtökön az ügyészség V. Lászlót, akit az eljárásban terheltként szereplő egykori főtisztekkel együtt másfél hónapja helyeztek előzetes letartóztatásba – értesült a Magyar Nemzet.

A gyanú szerint az általa irányított bűnszervezet vezetőjeként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az éjszakai mulatóiról elhíresült V. Lászlót, akit ebből a célból a kaposvári büntetés-végrehajtási intézetből szállítottak a nyomozó hatóság fővárosi székhelyére – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesüléseit Nagy Gábor, a vállalkozó védője azzal erősítette meg, hogy ügyfele részletes vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

Nehézfiúk és rendőrök


Mint az a V. László és társai ügyében zajló eljárás korábbi fordulatai alapján már várható volt, a főügyészség által közölt gyanú a rendszerváltozás óta egyedülálló módon olyan büntetőpert eredményezhet, amelyben a bűnszervezet tagjait nehézfiúk és rendőrök alkotják – írja a Magyar Nemzet.

Mintegy 150 adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott korábban a budapesti Hajógyári-sziget éjszakai szórakozóhelyein, a razzia várhatóan súlyos bírság kiszabását és bezárást is eredményezhet.

A közelmúltban a katasztrófavédelem emberei tartottak ellenőrzést Budapesten, amely több szórakozóhely bezárásához vezetett. A razziák következtében a Hajógyári-szigeten is több diszkónak lehúzták a rolóját.

A vállalkozót és bizalmi emberét, V. Istvánt, valamint vélelmezett bűntársaikat – négy volt rendőr főtisztet – a június elején kirobbant botrányban hivatali vesztegetéssel, illetve vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés gyanújával hallgatta ki a KNYF.

Az eljárás terheltje Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának volt vezetője, Gulyás Imre, a szervezett bűnözés elleni főosztály eddigi vezetője, Kalmár Tamás, a BRFK közrendvédelmi főosztályának korábbi első embere, és Koblencz Attila, a fővárosi rendőrség bűnügyi információs főosztályának azóta felmentett nyomozója is.

Kéjelgés és kokain

A rendőrök megvesztegetésén túl már üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt is nyomoznak V. László ellen – erről már a Blikk című bulvárlap cikkezett korábban. A nagy mennyiségű kokainra és ecstasyra a Hír Televízió Célpont műsora világított rá. Kiderült, éveken át vitték a kábítószert a szigeten lévő szórakozóhelyekre a drogfutárok – az anyagot holland drogkartelltől szerezték be.

Eltűnt holttestek az éjszakában

A rendőrség közben három eltűnt vagy a Dunában holtan talált fiatal dossziéját porolta le az üggyel összefüggésben. Továbbra is várják azok bejelentését, akik érdemi információval tudnak szolgálni a fővárosi Hajógyári-szigeten és környékén történt bűncselekményekkel kapcsolatban. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámol, az egyik ilyen az az ügy, amelyben hat évvel ezelőtt egy fiatalember vesztette életét a szigeten nyaranta megrendezett zenei fesztivál idején. A sértett nem akart belépőt venni az eseményre, s úgy gondolta, hogy a Duna budai, kisebb ágát átúszva közelíti meg a szigetet.

Bonyolódnak a szálak

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy más-más büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el az előzetes letartóztatásban lévő V. Lászlót és a három volt főtisztet. Úgy tudják, az intézkedés összefügg a lapinformációk szerint titkosszolgálati kapcsolatai miatt is vizsgált Portik Tamás és társai őrizetbe vételével.

A Hír Televízió július 17-én arról számolt be, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen.

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

A Népszabadság szerdai számában azt írja, kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál annak kiderítésére, hogy ki vagy kik juttatták el egy internetes portálhoz Radnai László, Portik Tamás egykori cégtársának a férfi ellen tett rendőrségi vallomását.


Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása