A nemzetgazdasági tárca május 23-án azt közölte: Orbán Viktor és José Manuel Barroso április 24-i brüsszeli találkozóján sikerült áttörést elérni, amelynek kedvező piaci hatásai máris érzékelhetőek. Több pozitív döntés is született az Európai Bizottság és Magyarország közötti tárgyalások alatt álló ügyekben. A Magyar Nemzeti Bank ügyében a szervezet megfelelőnek találta a kérdéseire adott magyar válaszokat, így lezárulhat az eljárás. A kormány a vállalt intézkedéseket gyorsan és egészében meghozza, ugyanakkor folytatja a konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett kérdésekről – tudatta a minisztérium.

Ismert, 2012 januárjában az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, ezek egyike a jegybankot érintő szabályozással kapcsolatos.

A kormány nem módosítaná a jegybanktörvény azon passzusait, amelyek szerint a monetáris tanács és nem az elnök jár el a devizatartalékok kérdésében. Piaci információk szerint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap élesen kritizálta a jogszabály ezen részét. – Mind a jelenleg hatályos jegybanktörvény, mind a 2001 és 2011 között hatályban lévő jogszabály értelmében a devizatartalékokról történő stratégiai szintű döntéshozatal a monetáris tanács hatáskörébe tartozik – írta a Magyar Nemzetnek adott válaszában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Úgy tudják, hogy a nemzetközi nyomás ellenére a kormány kitart amellett is, hogy kinevezhessen egy harmadik alelnököt.

A jegybanktörvény módosító indítványa még nem publikus, hiszen még tartanak az ötoldalú egyeztetések Frankfurtban a kormány, az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap képviselői között. Ezért a harmadik alelnök kinevezésének a lehetősége és a monetáris tanács devizaügyeket illető döntési jogkörét rögzítő passzus szövege még változhat. A minisztérium Magyar Nemzetnek adott válaszából azonban az derül ki, hogy a kormány ebben a két ügyben meg kívánja győzni tárgyalópartnereit.

Egy füst alatt szavazhatnak

A kabinet azért tűzte ki a június 4-i parlamenti szavazást a jegybanktörvény módosító indítványairól, mert feltehetőleg ekkorra zárulnak le az ötoldalú megbeszélések. Ezután egy füst alatt szavazhat az Országgyűlés a javaslatokról – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Úgy tudni, hogy az ötoldalú tárgyalásokon szóról szóra tekintik át a felek a jegybanktörvény passzusait. – Ebből is arra lehet következtetni, hogy a kormány komolyan gondolja a megállapodást a valutalappal és az unióval – hangsúlyozta az elemző.

A hivatalos tárgyalások az után kezdődhetnek meg, hogy a parlament szavazott a módosító javaslatokról, majd a törvényt kihirdették, vagyis miután megjelent a Magyar Közlönyben.