Elrettentő példa lesz a Szántai-ügy

TT, 2012. június 11., hétfő 05:30, frissítve: hétfő 12:21
Érthetetlennek, megmagyarázhatatlannak, elfogadhatatlannak nevezte Polt Péter legfőbb ügyész annak a belső vizsgálatnak az eredményét, amit Szántai Attila panziótulajdonos ügyében rendelt el, miután a Fővárosi Ítélőtábla felmentette a férfit a több emberen elkövetett emberölés vádja alól. Szántai Attila a Magyar Nemzetnek kifejtette, a legfőbb ügyész levelét is csatolja majd milliárdos kártérítési igénye mellé.

Felháborítónak tartja Szántai Attila, hogy nem lehet fegyelmi eljárást indítani elévülés okán az ellen az ügyész ellen, aki a leginkább felelőssé tehető azért, hogy hat év kilenc hónapot ártatlanul kellett börtönben ülnie. Mint azt korábban az MNO is megírta, a sashalmi panziótulajdonost 2003-ban azért ítélték tizenhárom év fegyházbüntetésre, mert önvédelemből rálőtt a fekete sereg nevű bűnszervezetnek a panziójába betörő két tagjára. A Fővárosi Ítélőtábla Szántai Attilát felülvizsgálati eljárásában idén márciusban mondta ki a felmentést a több emberen elkövetett emberölés vádja alól.

„Az én életemet kettétörték, a családomat nyomorba döntötték,  és aki felelőssé tehető mindezekért, továbbra is a helyén maradhat. Ez felháborító!” – mondta lapunknak Szántai Attila.

Polt Péter legfőbb ügyész az ítélet kihirdetése után belő vizsgálatot rendelt el, s érthetetlennek, megmagyarázhatatlannak és elfogadhatatlannak értékelte a Szántai-ügyben történteket. A belső vizsgálat során kiderült, hogy az ügyben az „eredendő bűn” az lehetett, hogy az ügyészség hagyta, hogy a rendőrség külön eljárásban vizsgálja a Szántai Attila sérelmére elkövetett zsarolásokat és egyéb cselekményeket, illetve az ezt követően a panziótulajdonos által leadott lövéseket.

A legfőbb ügyész leszögezte azt is, utasította a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztályvezetőjét, hogy körlevélben tiltsa meg hasonló esetekben az eljárások elkülönítését. A Szántai-ügy ezentúl elrettentő példa lesz az ügyészségi szakmai tanfolyamokon.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása