Elutasították a Mátsik elleni feljelentést

WA, 2012. szeptember 20., csütörtök 05:45, frissítve: csütörtök 07:41
Bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség a Mátsik György elleni feljelentést. A határozat szerint az egykori ügyész az akkor hatályos törvények alapján kért halálbüntetést ötvenhatos forradalmárokra, és ez nem bűncselekmény.

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította az 1956 utáni megtorlások egyik motorjaként ismert Mátsik György egykori vérügyész elleni feljelentést – értesült a Magyar Nemzet az egyik feljelentőtől, Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselőtől. A lapnak megküldött határozat szerint az ügyészség azért utasította el a beadványt, mert az abban hivatkozott cselekmény szerintük nem bűncselekmény. A döntés ellen a négy feljelentő közül csak Mansfeld László (az ötvenhatos forradalom után kivégzett Mansfeld Péter testvére) élhet panasszal nyolc napon belül.

A feljelentés felbujtóként elkövetett emberölést, hivatali visszaélést, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazást, kényszervallatást és jogellenes fogva tartást rótt Mátsik György volt ügyész terhére.

Mátsik: Ez volt a rend

A Magyar Nemzet írta meg először, hogy valószínűleg életben van az a személy, aki ügyészként első fokon halálbüntetést kért Mansfeld Péterre, később a lap meg is találta a férfit, aki nyugdíjaséveit a budai I. kerületben éli feleségével. A Hír TV felkereste Mátsikot, aki a kamerák előtt igen félénknek bizonyult.

Fónay Jenő egykori halálraítélt a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta: legalább húsz embert juttatott akasztófára az ’56-os forradalom és szabadságharc után Mátsik György. Az ügyész azért kért halálos ítéletet Fónayra, mert állítása szerint akkoriban ez volt a rend. Mindezt Fónaynak mondta el a Hír TV kamerái előtt, de ajtó mögül.

Mátsik 1958-ban halálbüntetést kért Blaski Józsefre is. Az '56-os forradalomban nemzetőrként részt vett férfi a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: ha a sors úgy hozná, hogy találkozhatna egykori ügyészével, aki halálbüntetést követelt rá és Mansfeld Péterre, nem mondana neki semmit. „Nemcsak ellenünk szólt ott, hanem a saját országa, a saját népe ellen is” – fogalmazott a 74 éves férfi.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 39 db

A hozzászólások mutatása