Fizessen egyszeri kártérítést minden, indokolás nélkül elbocsátott kormány- és köztisztviselőnek az állam – ezt kezdeményezi a MSZP. Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetőjének törvényjavaslata szerint kárenyhítés járna mindenkinek, akinek kormánytisztviselői, illetve köztisztviselői jogviszonya a központi közigazgatásban 2011. május 31. előtt indoklás nélkül szűnt meg – kivéve azokat, akiket a bíróság munkakörükbe visszahelyezett, illetve akik
három hónapon belül ismét kormánytisztviselői jogviszonyt létesítettek.

A kárenyhítés a jogviszony megszűnését megelőző utolsó havi illetmény kétszerese legyen, öt év munkaviszony után a háromszorosa, tíz év után a négyszerese, tizenöt év után az ötszöröse, harmincöt év után pedig már annak kilencszerese járjon – javasolja Lamperth arra hivatkozva, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a héten elmarasztalta és kilencezer euró megfizetésére kötelezte Magyarországot egy tisztviselő indoklás nélküli elbocsátása miatt. Lamperth szerint a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt a Fidesz úgy alkotta meg, hogy indoklás nélkül eltávolíthasson munkavállalókat.

A szocialisták aggodalma számos kérdést vet fel, hiszen nyolcévnyi kormányzásuk alatt a szakszervezetek összegzése szerint mintegy kilencvenezerrel csökkent az álláshelyek száma a költségvetési szférában, ebből mintegy tizenötezer köztisztviselőt érintett a többszörös elbocsátási hullám. 2003 végén váratlanul, mindenféle egyeztetés nélkül döntöttek 6900 köztisztviselő elbocsátásáról úgy, hogy az akkori szabályozás ellenére nem ajánlottak fel másik állást nekik.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

 

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.