Közülük sokan azt a megoldást választották, amit a Magyar Kórházszövetség elnöke: az előre kikényszerítettet nem, de az utólag adott paraszolvenciát engedélyezték. Egyes intézményvezetők még nem léptek az ügyben, amivel veszélybe sodorhatják a dolgozóikat.

A július elsejével induló új egészségügyi rendszer bevezetése az egészségügyi államtitkárság szerint nem okoz átmeneti ellátási zavarokat – jelentette be Szócska Miklós államtitkár. Bővebben>>>


Egy tavaly őszi jogszabály-módosítás értelmében július elsejétől a dolgozók nem fogadhatnak el hálapénzt, borravalót – csak feletteseik engedélyével. A munka törvénykönyvének erről szóló módosítása fejtörést okozott az egészségügyi intézmények vezetőinek. Az Egészségügyi Államtitkárság ugyanis nem adott ki központi utasítást vagy állásfoglalást az ügyben, pedig a kórházak döntő többsége most már állami tulajdonban van. A hálapénzről így az intézményvezetőknek kell dönteniük – írja a lap.

Ezt pénteken Szócska Miklós államtitkár is megerősítette. Mint mondta: a hálapénz társadalmi jelenség, ami annak köszönhető, hogy a 40-es évektől mesterségesen alacsonyan tartották az orvosbéreket. A problémát meg kell oldani, ehhez anyagi ösztönzésre és szemléletváltásra is szükség van.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.