Hálapénz: tiltják is meg nem is

TK, 2012. június 30., szombat 07:30, frissítve: szombat 11:59
Központi utasítást nem kapnak az egészségügyi intézmények arról, hogy engedélyezzék-e dolgozóiknak a hálapénz elfogadását, a főigazgatóknak így egyénileg kell dönteniük – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.

Közülük sokan azt a megoldást választották, amit a Magyar Kórházszövetség elnöke: az előre kikényszerítettet nem, de az utólag adott paraszolvenciát engedélyezték. Egyes intézményvezetők még nem léptek az ügyben, amivel veszélybe sodorhatják a dolgozóikat.

A július elsejével induló új egészségügyi rendszer bevezetése az egészségügyi államtitkárság szerint nem okoz átmeneti ellátási zavarokat – jelentette be Szócska Miklós államtitkár. Bővebben>>>


Egy tavaly őszi jogszabály-módosítás értelmében július elsejétől a dolgozók nem fogadhatnak el hálapénzt, borravalót – csak feletteseik engedélyével. A munka törvénykönyvének erről szóló módosítása fejtörést okozott az egészségügyi intézmények vezetőinek. Az Egészségügyi Államtitkárság ugyanis nem adott ki központi utasítást vagy állásfoglalást az ügyben, pedig a kórházak döntő többsége most már állami tulajdonban van. A hálapénzről így az intézményvezetőknek kell dönteniük – írja a lap.

Ezt pénteken Szócska Miklós államtitkár is megerősítette. Mint mondta: a hálapénz társadalmi jelenség, ami annak köszönhető, hogy a 40-es évektől mesterségesen alacsonyan tartották az orvosbéreket. A problémát meg kell oldani, ehhez anyagi ösztönzésre és szemléletváltásra is szükség van.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása