Korrupciógyanús közbeszerzések

A Honvédelmi Minisztérium több egészségügyi intézményt ellenőrzött

WL, 2012. július 6., péntek 05:45, frissítve: péntek 08:57
A HM belső ellenőrzési főosztálya lezárta azt a vizsgálatot, amelyet a Honvédkórház és jogelődjei által 2002–2010 között kötött szerződésekkel kapcsolatban rendelt el Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kérésére Hende Csaba miniszter. A Magyar Nemzet úgy tudja, a belső ellenőrök számos korrupciógyanús közbeszerzésre, külsős megbízási szerződésre akadtak.

Lezárult az a vizsgálat, amelyet a Honvédelmi Minisztériumban (HM) folytattak azokkal a korrupciógyanús ügyekkel összefüggésben, amelyek a Honvédkórház előző választási ciklusokban kötött szerződéseivel kapcsolatosak – tudta meg a Magyar Nemzet. Az eljárást a honvédelmi tárca belső ellenőrzési főosztálya folytatta le. A lap információi szerint a szervezet több bűncselekménygyanús esetre bukkant az egészségügyi intézmény és a szaktárca által felügyelt jogelődjei által kötött megállapodásokkal kapcsolatban.

A vizsgálatra még februárban kérte fel Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Hende Csaba honvédelmi minisztert. A kormánybiztos kérésére a tárca szakemberei nemcsak a HM Központi Honvédkórház, a Magyar Honvédség Honvéd Egészségügyi Központja vonatkozásában folytatták le a vizsgálatot, hanem számtalan dokumentumot tekintettek át az egykori Állami Egészségügyi Központ honvédelmi tárcán kívüli elődintézményeinél is. Az átvilágítás tehát kiterjedt az egykori Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz tartozó IRM Központi Kórházra, a MÁV Kórházra és intézményeire, valamint az Országos Gyógyintézeti Központra is.

A lapnál úgy tudják, a belső ellenőrök megvizsgálták az intézmények 2002 és 2010 közötti időszakban lefolytatott összes közbeszerzését, és ezek kapcsán számos visszaélés gyanúja merült fel. Áttekintették azokat a megállapodásokat és az azokhoz kapcsolódó dokumentumokat is, amelyek alapján a Honvédkórház és jogelőd intézményei külső cégeket bíztak meg az intézmény ellátásával és egyéb feladatainak elvégzésével. A vizsgálat a Magyar Nemzet értesülései szerint megállapította, hogy ezek a kiszervezések, külsős szerződések jelentős anyagi veszteséget okozhattak az állami egészségügyi intézményeknek.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása