Mátsik György a leszámolások motorja volt

TÁ, 2012. augusztus 2., csütörtök 02:00, frissítve: csütörtök 09:05
Legalább 27 emberre kért halálos ítéletet Mátsik György ügyész az ’56-os megtorlások során, közülük 20 személyt ki is végeztek. A Mansfeld- és a Fónay-peren kívül ő képviselte a vádat a Fáncsik György, a Nagy József, a Futó János és társaik elleni eljárásokban.
Bízik a Mansfeld Péterre halált kérő ügyész elszámoltatásában és felelősségre vonásában Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírója. A kedden feljelentett Mátsik György védekezése szerinte nem állja meg a helyét, ahogy nem állta meg a náci háborús bűnösöknél sem.

Igen aktív szerepet játszott az ’56-os szabadságharc utáni megtorlásokban Mátsik György. Eörsi László történész vele kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta, Mátsik még ügyésztársai közül is kiemelkedett különleges kíméletlenségével. „A büntetőeljárások során tanúsított magatartása vérgőzösebb volt kollégáiénál, ha fogalmazhatok így, a túllihegésnek voltak jelei” – nyilatkozta az 1956-os Intézet munkatársa.

Jelezte: Mátsik olyan pereknek volt az alakítója, amelyek közemberek ellen folytak, így nem elfogadható a védekezése, miszerint parancsot teljesített. „Ezekben az ügyekben az ügyésznek azért volt mozgástere, döntési lehetősége” – jelentette ki a történész, hozzátéve: Mátsik első fokon a kegyelmi tanácsok üléseit is befolyásolhatta, hiszen ott őt meghallgatták. Eörsi László kifejtette, a lap által megnevezett két büntetőeljáráson (a Mansfeld- és a Fónay-per) kívül legalább három olyan monstre per volt, amelyben Mátsik képviselte a vádat első fokon.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 7 db

A hozzászólások mutatása