Bízik a Mansfeld Péterre halált kérő ügyész elszámoltatásában és felelősségre vonásában Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírója. A kedden feljelentett Mátsik György védekezése szerinte nem állja meg a helyét, ahogy nem állta meg a náci háborús bűnösöknél sem.

Igen aktív szerepet játszott az ’56-os szabadságharc utáni megtorlásokban Mátsik György. Eörsi László történész vele kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta, Mátsik még ügyésztársai közül is kiemelkedett különleges kíméletlenségével. „A büntetőeljárások során tanúsított magatartása vérgőzösebb volt kollégáiénál, ha fogalmazhatok így, a túllihegésnek voltak jelei” – nyilatkozta az 1956-os Intézet munkatársa.

Jelezte: Mátsik olyan pereknek volt az alakítója, amelyek közemberek ellen folytak, így nem elfogadható a védekezése, miszerint parancsot teljesített. „Ezekben az ügyekben az ügyésznek azért volt mozgástere, döntési lehetősége” – jelentette ki a történész, hozzátéve: Mátsik első fokon a kegyelmi tanácsok üléseit is befolyásolhatta, hiszen ott őt meghallgatták. Eörsi László kifejtette, a lap által megnevezett két büntetőeljáráson (a Mansfeld- és a Fónay-per) kívül legalább három olyan monstre per volt, amelyben Mátsik képviselte a vádat első fokon.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.