Megoldódik az Aranykéz utca rejtélye?

TÁ, 2012. július 16., hétfő 04:09, frissítve: hétfő 09:55
Elrendelte Portik Tamás és négy társa – H. István, K. Tibor, F. Ferenc, L. János György – előzetes letartóztatását vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az öt férfit szombaton fogták el a terrorelhárítók a kilencvenes évek alvilági leszámolásai miatt. Portik Tamás az Energol-ügyből ismert, s a négy halálos áldozatot követelő, 1998-as Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József elleni gyilkosság felbujtásával gyanúsítják.

Az őrizetbe vett, majd harminc napra előzetes letartóztatásba helyezett személyek valamenynyien az olajügyekben váltak ismertté. Portik Tamást a többi között az 1998-as Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban gyanúsítják felbujtóként. A robbantás négy halálos áldozatot követelt, húsz ember pedig megsebesült. A rendszerváltás utáni olajmaffia-botrány egyik kulcsszereplőjét a budapesti éjszakai élet egy másik ismert alakja, Prisztás József meggyilkolásának ügyében is felbujtóként gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Prisztást 1996-ban az autójában lőtték le fényes nappal Óbudán. Meggyilkolásával H. Istvánt gyanúsítják. K. Tibor és F. Ferenc információkat szerzett és adott, míg L. János György a gyanú szerint mindkét gyilkosságban bűnsegédként vett részt.

Portik Tamás, az Energol Rt. egykori vezetője a rendőrség szerint a kilencvenes évek olajmaffiájának egyik kulcsfigurája volt. A Magyar Nemzet értesülései szerint az említett leszámolások mellett több hasonló bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják az érintetteket, a hatóság bűntársaknak tartja a terhelteket. A lap úgy tudja: a szombaton őrizetbe vett öt ember elleni, illetve a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával gyanúsított Jozef Roháč esetében folytatott eljárás ügyiratszáma megegyezik.

Roháčot tavaly áprilisban adta át hazánknak Szlovákia, az NNI szakemberei akkor többször ki akarták hallgatni az Aranykéz utcai merénylet ügyében, de a férfi nem tett vallomást, esetleges érintettségét jelenleg is vizsgálják, ám nem gyanúsították meg a robbantással vagy annak megszervezésével. A Magyar Nemzet rendőrségi forrásua korábban megerősítette, tavaly jelentkezett egy tanú, aki a merénylet idején látta Roháčot a helyszín közelében, ám egyelőre nem tudni, ez az információ mennyiben segítette a történtek hátterének feltárását. További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása