Őszre már kitisztul a kép

WL, 2012. május 24., csütörtök 05:30
Nem ért egyet az oktatási tárca azokkal a polgármesterekkel, akik úgy gondolják, hogy állami helyett szerencsésebb egyházi fenntartásba adni az iskolákat – írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi hetekben egymás után jelentették be települések, hogy a következő tanévtől valamelyik egyház kezébe adnák iskoláikat.

A köznevelési törvény értelmében 2013. január 1-jén kiveszik az önkormányzatok hatásköréből az iskolafenntartással kapcsolatos feladatokat, a településeknél csak a működtetés maradhat. Ez annyit jelenti, hogy csak az ingó és az ingatlan vagyont kezelhetik, ám az összes oktatással kapcsolatos jogosítvány állami felelősségi körbe, a központi iskolafenntartó szervezethez fog tartozni.

Számos polgármester bizalmatlan az államosítással szemben, és jobbnak látja, ha valamelyik felekezethez menekíti át iskoláit, mivel a fenntartóváltás szabályai máig kidolgozatlanok, és nem látni pontosan, hogy milyen források maradhatnak meg az önkormányzatoknál. Ezt elsősorban azért teszik, mert az egyházi iskoláknak az állami normatíva 1,9-szerese jár.

Az államtitkárság azonban úgy véli, a működtetés költségei sokkal kisebb terhet jelentenek, mint a korábbi kiadások. Az állam gondoskodik a feladatokkal arányos forrásokról, a nehéz helyzetbe került önkormányzatok pedig számíthatnak az állam segítségére – mondta el a Magyar Nemzetnek az egyházasítási dömpinggel kapcsolatban Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, kiemelve, hogy a jövő januári fenntartóváltás szabályait tartalmazó rendelet kora őszre készül el.

A 2011/12-es tanévben a katolikusok 41, a reformátusok 12, az evangélikusok 6 oktatási intézményt vettek át, és folyamatosan gyarapítja iskoláit a Magyarországi Baptista Egyház, illetve a Hit Gyülekezete is, összesen pedig már több mint négyszáz egyházi iskola működik Magyarországon.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása