Ötvenhatos nemzetőrt ítéltek el az egyenruhája miatt

TT, 2012. június 1., péntek 07:12, frissítve: péntek 08:50
Újabb fejezetéhez érkezett az egyenruhás bűnözés elleni küzdelem – írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A rendőrség a közelmúltban egy ötvenhatos veterán ellen indított szabálysértési eljárást, amiért március 15-én nemzetőr egyenruhában ünnepelt. A hatóságot az sem zavarja, hogy tavaly a bíróság egy hasonló ügyben már felmentett az eljárás alól egy másik hagyományőrző nemzetőrt.

Huszonötezer forint pénzbüntetésre ítélt a Ráckevei Rendőrkapitányság egy 75 éves férfit, amiért idén a március 15-i nemzeti ünnepen hagyományőrző nemzetőr-egyenruhában vett részt a város önkormányzatának hivatalos rendezvényén – értesült a Magyar Nemzet. Józsa Sándort arra hivatkozva büntette meg a rendőrség, mert „jogosulatlanul használta a nemzetőr ezredesi egyenruhát és címet”. Ehhez képest az idős férfi nem csupán díszként viselte az egyenruhát, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a nemzetőrség tagja volt, féltve őrzött kincsei közé tartozik ötvenhat évvel ezelőtt kapott nemzetőr-igazolványa, ráadásul ezredesi rangban tagja az 1956-os Magyar Nemzetőrség nevű hagyományőrző egyesületnek. Az 1956-os szabadságharcban tanúsított hősies magatartása miatt korábban nemzetőrjelvénnyel tüntette ki őt Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter.

Józsa Sándor jogi képviselője, Gyurta Tibor, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a pénzbüntetés ellen kifogást emelt az ötvenhatos veterán, amelynek nyomán a rendőrség a bírságot mellőzve csak figyelmeztetésben részesítette védencét, de a szabálysértés elkövetését továbbra is fenntartották. Ez ellen újabb kifogással éltek, amelyről majd a bíróság dönt. Az ügyvéd rámutatott: a figyelmeztetés elfogadhatatlan, mert a jogosulatlan címhasználatról szóló jogszabály nem a nemzetőr-egyenruhára vonatkozik. Gyurta Tibor álláspontja szerint az eset azért is megdöbbentő, mert tavaly július 14-én a Gödöllői Városi Bíróság egy ehhez hasonló ügyben már megszüntette a szabálysértési eljárást.

Az ügy további részleteit a pénteki Magyar Nemzetben olvashatják.


Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 16 db

A hozzászólások mutatása