Soros behálózta a „civileket”

Pilhál Tamás, 2014. szeptember 25., csütörtök 06:30
Nemcsak Magyarországon, hanem a többi közép- és kelet-európai országban is az Egyesült Államok, illetve Soros György spekuláns pénzelte, alapította a norvég „civil” pénzek szétosztását felügyelő szervezeteket – derítette ki lapunk.

Romániában például a Román Ökotárs Alapítvány az egyik pénzosztó, melynek a magyar Ökotársból ismert volt LMP-s politikus, Foltányi Zsuzsa is tagja. A másik pénzosztó szervezet a Civil Társadalom Fejlesztési Alapítvány, amelynek vezetője, Catalin R. Cretu,korábban a New York-i és a Columbia Egyetemen tanult, és a HSBC Bank USA-nál töltött be vezető pozíciót. Lengyelországban a Soros György által 1988-ban alapított Báthory István Alapítvány osztja a norvég „civil” pénzeket. Észtországban a Nyílt Észt Alapítvány felügyeli a támogatások megfelelő kezekbe juttatását, ezt a szervezetet is Soros hozta létre 1990-ben, és része az amerikai spekulánshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának.

Litvániában a norvég pénzcsapokon az Emberi Jogok Monitoringintézete és a Nyílt Társadalmi Alap Litvánia tartja rajta a kezét. Előbbinek Leonidas Donskis az elnöke, aki az Európai Parlament liberális frakciójának elnökségi tagja is egyben, utóbbinak pedig Birute Jatautaite, aki egyúttal a litvániai Balti–Amerikai Együttműködési Program igazgatója is. Bulgáriában szintén 1990-ben alakult a helyi Soros-féle Nyílt Társadalom Alap, amely a norvég pénzeket mozgathatja, a szlovén Regional Enviromental Centre támogatói között pedig megtalálható például a The Rockefeller Brothers Fund és a Világbank.

Eközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap közleményben utasította vissza az Egyesült Államok elnökének a magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó bírálatát. A tárca szerint Barack Obama kritikájának nincs ténybeli alapja. – A magyar nép szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását – írták. Obama a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán kedden hazánkat a civil társadalmat korlátozó országok között említette. – Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat – állította az amerikai elnök, hozzátéve: „a civil társadalomnak nyújtott amerikai támogatás nemzetbiztonsági kérdés”.

Emlékezetes, a Human Rights Watch amerikai jogvédő szervezet a közelmúltban azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormány támogassa erőteljesebben a magyar „civil” szervezeteket.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 52 db

A hozzászólások mutatása