Szabad utat kaphat a vörös csillag?

WL, 2012. május 16., szerda 06:00
Az Alkotmánybíróság keddi ülésén nem utasította vissza Vajnai Attila panaszának befogadását – írja a Magyar Nemzet.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 vezetője azt szerette volna, hogy a vörös csillag ne számítson tiltott jelképnek, viselőit ne lehessen megbüntetni. Azt kérte, töröljék a büntető törvénykönyvnek az önkényuralmi jelképekről szóló passzusából az ötágú vörös csillag kitételt.

Az Ab 2000-ben már megvizsgálta és jóváhagyta a Btk. érintett rendelkezését. Elfogadhatónak találta, hogy az ötágú vörös csillag, a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt és a sarló–kalapács nyilvános használata, közszemlére tétele egyaránt bűncselekmény. Ezután, 2008-ban – Vajnai kezdeményezésére – az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, mivel a szervezet szerint a vörös csillag kettős jelkép: nemcsak a diktatúrára utal, hanem a szolidaritást is szimbolizálja.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy magyar kormány nem kívánja kifizetni azt a kártérítést, amelyet Strasbourg egy hazai panaszosnak ítélt meg vörös csillag-ügyben, s nem látja indokoltnak a Btk. módosítását sem.

 Bitskey Botond, az Ab főtitkára elmondta, a testület befogadhatónak ítélte Vajnai alkotmányjogi panaszát, és megkezdi az ügy érdemi elemzését – írja a lap.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása