Szekeres minden felelősséget vállal

NT, 2012. május 18., péntek 05:30, frissítve: péntek 06:13
Szekeres Imre szocialista politikus minden felelősséget vállal azért a döntésért, hogy tömegoszlatásra is alkalmas eszközöket adtak át a honvédség készletéből a rendőrség számára – írja pénteken utcára kerülő számában a Magyar Nemzet.

Szekeres Imre csütörtökön elismerte, hogy tájékoztatták a tömegoszlatásra is alkalmas eszközök átadásáról, amelyeket a magyar honvédség készletéből helyeztek ki a rendőrséghez. Az ATV-ben a volt honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a két szervezet közötti napi együttműködésnek köszönhetően ezt megtehették a katonai vezetők. Ebben az esetben a miniszternek nem kell aláírni semmilyen dokumentumot vagy engedélyt, tájékoztatást azonban mindig kapnak a tárcavezetők. Szekeres hangsúlyozta, minden felelősséget vállal a katonai vezetők korábbi döntéséért.

Cáfolnak a jelenlegi vezetők

A Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint a Hende Csaba honvédelmi miniszter által elrendelt vizsgálat meg is állapítja a volt tárcavezető politikai felelősségét. A honvédelemnél a jelenlegi vezetők cáfolták, hogy a honvédség bármilyen megállapodás alapján haditechnikai eszközöket adhatna át rendvédelmi célra a belügyi szerveknek.

Dankó István, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, a vizsgálattal megbízott vezető kijelentette: a szocialisták által említett, honvédség és rendőrség közötti megállapodás csak a szakmai együttműködést és a közös kiképzések keretszabályit tartalmazza, nem foglal magába olyan rendelkezést, amely alapján a honvédség készleteiből átadhattak volna fegyverzeti eszközöket bármely más állami szervezetnek vagy magánszemélynek.

Politikai felelősség

A Magyar Nemzet szerdán azt írta, a 2006-os rendőrattakkal összefüggésben elkészült belső jelentésben az áll, hogy Szekeres Imre miniszterként tudott a fegyverek átadásáról, amely egyértelműen jogsértő volt az alkotmány és a honvédelmi törvény szerint. Az alaptörvény ugyanis kimondja, csak rendkívüli helyzetben, például szükségállapot vagy háború esetén lehet erre utasítást adni az Országgyűlés, vagy akadályoztatása esetén a köztársasági elnök jóváhagyásával. A honvédelmi törvény szintén szigorúan tiltja, hogy fegyvereket, harci anyagokat adjanak át a honvédségtől belügyi, rendvédelmi célokra.

Reflektáltak a szocialisták

Az MSZP szintén szerdán adott ki egy közleményt, miszerint nem felel meg a valóságnak az a sajtóban megjelent, a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozó állítás, hogy jogszerűtlenül adott át fegyvereket 2006. október 23-án a honvédség a rendőrségnek.


Fontos tudni még, hogy az akkor hatályos honvédelmi törvény ugyancsak tiltotta az ilyen fegyverek átadását, és a kétharmados jogszabályt egy egyszerű – szervezetek közötti – megállapodás nem írhatja felül.

Az ügyben nyilatkozott Fodor Lajos, a szaktárca közigazgatási államtitkára is, aki az említett megállapodás idején vezérkari főnök volt. Mint közölte: kizárólag kiképzési együttműködésről szóló megállapodást írtak alá. Azt is leszögezte, amennyiben bármiféle, a honvédség eszközeit a rendőrség rendelkezésére bocsátó szerződést aláírt volna, akkor törvényszegést követett volna el, amelyet Szekeres Imrének vagy elődjének, Juhász Ferencnek érvénytelenítenie kellett volna.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása