Szoci ravaszkodás volt az IMF-hitel ütemezése

WA, 2012. május 17., csütörtök 05:02, frissítve: csütörtök 10:43
Okos csapdát állított fel a jelenlegi kabinetnek az előző kormány azzal, hogy erre a ciklusra ütemezte gyakorlatilag a teljes 2008-ban felvett valutaalapos hitel visszafizetését. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakemberek szerint az IMF is hibás abban, hogy túlságosan feszes menetrendben állapodott meg hazánkkal.
A nemzetközi szervezettől 2008-ban felvett hitel visszafizetése tavaly ősszel kezdődött meg, ettől fogva negyedévenként tetemes összegű lejáratok (háromhavonta 900 millió euró) terhelik az országot.

Hamarosan esedékessé válik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé a második hitelrészlet visszafizetése. 900 millió eurót kell törlesztenünk június végéig. Idén eddig már 600 millió eurót utalt át hazánk a nemzetközi pénzintézetnek, s a harmadik, illetve a negyedik negyedévben további összesen 1,8 milliárdot tesz ki a kötelezettségünk. Összesen pedig ötmilliárd euró körül áll a devizafinanszírozási igény az idei évre és hasonló nagyságrendű összeget kell a piacról jövőre is felszívni.

Egy neve elhallgatását kérő banki szakember szerint a fenti összeg jóval több, mint amennyire egy, a hazai adottságokkal rendelkező gazdaság biztonságosan szert tud tenni. Úgy véli, az IMF hibája is, hogy a visszafizetést úgy ütemezte, hogy az ország nagy valószínűséggel kénytelen legyen a támogatását igénybe venni. A Magyar Nemzet forrása szerint az sem véletlen, hogy az előző kormány feszes menetrendben állapodott meg a hitelezőkkel, okos csapdának nevezte a visszafizetés beállítását.

Az adósság terhét az Orbán-kormány ciklusára időzítették, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag három év alatt kell visszafizetni a teljes valutaalapos hitelt. Amikor a határidőket megállapították, már borítékolni lehetett a Fidesz győzelmét a választásokon. Várható volt, hogy néhány év alatt a pénzpiacokon elkerülhetetlenül bekövetkeznek zavarok, amelyek ilyen teher mellett szorult helyzetbe kergetik a kormányt. Ez a feltételezés be is jött. A szakember azt is hozzátette, ha a hitelt hét évre szétterítették volna, azt külső segítség nélkül is tudná fizetni az ország.

Ismert, Orbán Viktor május 11-én nevezte ki Varga Mihályt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások új vezetőjévé. A kormányfő hétfőn arra a kérdésre, hogy mit vár Varga Mihálytól, azt válaszolta: a magyar kormány szeretné minél hamarabb megkezdeni a tárgyalásokat, és sikerrel lezárni őket.

Londoni elemzői vélemény szerint kedvező fejlemény Varga Mihály kinevezése. A politikus egyébként szerda este a köztévében azt mondta: az előfeltételek teljesítésének köszönhetően az előkészítésnél gyorsabb, a nyár elején-közepén elinduló tárgyalásra számít az IMF-fel és az EU-val.

Suppan Gergely szerint Magyarországnak néhány héten belül meg kellene egyeznie az IMF-fel, hogy egy esetleges görög összeomlás okozta válság esetén is meg tudja őrizni pénzügyi stabilitását. Az elemző a Hír TV Rájátszás című műsorában kifejtette: Olyan nyár előtt állunk, amikor még azt sem tudjuk, hogy a görög választásoknak mi lesz az eredménye, a görögök ennek következtében kilépnek-e az euróövezetből. Úgy látja, hogyha kilépnek, akkor az Magyarországra nézve mindenképpen negatív hatásokkal jár, és valószínűleg még nagyobb forintgyengüléseket tud okozni. (Hír TV)

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 53 db

A hozzászólások mutatása