Tiszabő: szocpolcsalás után adósságcsapdában

Vádlott a polgármester, a jegyző és két ügyvéd is

TÁ, 2012. augusztus 2., csütörtök 06:00, frissítve: csütörtök 08:47
Összeférhetetlenség miatt a Debreceni Törvényszékre helyezte a tiszabői szocpolcsalás tárgyalását a Debreceni Ítélőtábla, tudta meg Balla Lajostól, az ítélőtábla elnökétől a Magyar Nemzet. A 336 millió forintos visszaélés miatt több tucat ember – köztük a jegyző, a polgármester és két ügyvéd – ellen indult eljárás. Utóbbiak közül az egyik korábban rendszeresen együtt dolgozott a Szolnoki Törvényszékkel, ezért állt meg az összeférhetetlenségi indítvány.
A taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottját tíz év börtönre ítélték áprilisban első fokon. A büntetőügynek 202 vádlottja volt.

Tiszabő elöljárói és 63 társuk ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség emelt vádat csalás és hivatali visszaélés miatt. A vádirat szerint 2006 és 2009 között Tiszabőn, Tiszaroffon, Jánoshidán, Tiszakeszin és Fegyverneken 127 fiktív ingatlan-adásvételi szerződés megkötésében működtek közre a vádlottak. A nagyszabású csalássorozat idején lakásonként 1,2 és 2,6 millió forint közötti szociálpolitikai támogatást hívtak le jogtalanul, s ezzel 336 millió forinttal károsították meg az államot.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, az államkincstár feljelentése nyomán 2010 óta folyó nyomozás során csaknem 300 embert – ingatlaneladókat és -vevőket – hallgattak meg. Végül 233 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy részt vett a csalásban, ám a vádemelést velük szemben – az általuk elkövetett bűncselekmények csekélyebb súlyára való tekintettel, illetve azért, mert az általuk elkövetett cselekményekről az első néhány tucat vádlott tettének mérlegelését követően kívánnak dönteni – elhalasztották.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása