A taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottját tíz év börtönre ítélték áprilisban első fokon. A büntetőügynek 202 vádlottja volt.

Tiszabő elöljárói és 63 társuk ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség emelt vádat csalás és hivatali visszaélés miatt. A vádirat szerint 2006 és 2009 között Tiszabőn, Tiszaroffon, Jánoshidán, Tiszakeszin és Fegyverneken 127 fiktív ingatlan-adásvételi szerződés megkötésében működtek közre a vádlottak. A nagyszabású csalássorozat idején lakásonként 1,2 és 2,6 millió forint közötti szociálpolitikai támogatást hívtak le jogtalanul, s ezzel 336 millió forinttal károsították meg az államot.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, az államkincstár feljelentése nyomán 2010 óta folyó nyomozás során csaknem 300 embert – ingatlaneladókat és -vevőket – hallgattak meg. Végül 233 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy részt vett a csalásban, ám a vádemelést velük szemben – az általuk elkövetett bűncselekmények csekélyebb súlyára való tekintettel, illetve azért, mert az általuk elkövetett cselekményekről az első néhány tucat vádlott tettének mérlegelését követően kívánnak dönteni – elhalasztották.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.