A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője, Fazekas Géza a lap érdeklődésére elmondta, az orosz fél valóban válaszolt a 2011 októberében elküldött jogsegélykérelemre. Fazekas Géza hozzátette, a kapott iratok tartalma megerősítette azt a gyanút, amit az ügy terheltjeivel eddig közöltek. A főügyészhelyettes a Magyar Nemzet további kérdéseit azzal hárította el, hogy az iratokat a nyomozás jelenlegi szakaszában azért sem ismertethetik részletesebben, mert az azokban foglaltak további gyanúsítások közlésére adhatnak alapot.

Többkötetnyi irat Oroszországból
Többkötetnyi irat Oroszországból

Az mno.hu februárban beszámolt róla, hogy csalásra gyanakszik az orosz belügyminisztérium a volt moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének adásvételi ügyében.

A szóvivő által elmondottak azt jelzik, hogy miután a nyomozó hatóság megismeri az információink szerint többkötetnyi orosz nyelvű irat tartalmát, újabb bűncselekmények elkövetésével a már eljárás alatt álló terhelteket, illetve újabb személyeket is gyanúsítottként hallgathatnak ki a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt lebonyolított ügylet miatt.

Az adásvétel körüli moszkvai botrány 2010. februárban tört ki, amikor az egyik ottani üzleti lap közzétette, hogy az orosz regionális fejlesztési minisztérium hétszer annyiért – azaz 3,5 milliárd rubelért – vette meg az épületet, mint amennyiért azt a magyar fél eladta. Az orosz ügyészség a duma egyik képviselőjének indítványára vizsgálatot indított, amelynek része a magyar félnek küldött jogsegélykérelem is.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.