Huszonöt éves, diplomás, két nyelvvizsgával rendelkező, megbízható, igényes, precíz lány vagyok, három éve foglalkozom szakdolgozatírással. Ha szeretnéd, hogy valaki megírja helyetted, vagy csak egy részét bíznád másra, keress bizalommal – egyre több hasonló hirdetés várja az interneten a léha vagy iskola mellett munkát vállaló, esetleg gyermeket nevelő végzős hallgatókat. Az árak igen változók, egy terjedelmes, saját kutatásokkal kiegészített anyagért akár 150 ezer forintot is elkérnek a bérírók, de egyszerűbb bölcsészdolgozatokat már 40-50 ezerért is kaphatunk.

A lap megkeresett hirdetőket, akiktől megkérdezte, hogy mikorra és mennyiért írnának meg egy magyar szakra készülő, 50 oldalas diplomamunkát Pilinszky János publicisztikai tevékenységéről. Többen azt válaszolták, hogy annyira jól meg az üzlet, hogy nem tudnak több dolgozatot vállalni. A válaszadók többsége ezer–ezerötszáz forintos oldaláron dolgozik, és általában három-négy hét alatt, de némi felárért pár napon belül elkészül a munkával.

A dolgozatok írói úgy gondolják, hogy a csalásra sosem jönnek rá a tanárok, mert az ügyfelek alaposan felkészülnek a megvásárolt anyagokból, amelyek ráadásul kifejezetten az addigi tanulmányi eredményüknek megfelelő színvonalon készülnek.

A Magyar Nemzet talált olyan írókat, akik komplett üzleti vállalkozást építettek a lusta hallgatókra. „Csapatunk 27 fő dolgozatírót, 2 gépírót és 5 anyaggyűjtő kollégát foglalkoztat. Minden segítőnknek más-más diplomája van, így nagyon sok területen tudjuk biztosítani megrendelőinknek a szakmai hozzáértést. Valamennyien doktoranduszok vagyunk, és különböző felsőoktatási intézménybe járunk. Fizetni mindig a munka végén kell, postai úton vagy banki utalással” – válaszolt a lap levelére Judit, a csoport kapcsolattartó munkatársa. Üzleti érzékből nincs hiány, a kilencedik éve bizniszelő fiatalok az „akciós” 55 ezer forintos dolgozat mellé grátisz vázlatokat, Power Point-diabemutatót, valamint felkészítést is ígérnek, és persze ingyenesek a konzulens kérései alapján végzett javítások is. Az elkészült munkákat még plágium-ellenőrző rendszeren is átfuttatják.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.