Bennünket is sújtott a bankcsalás

PR, 2012. július 4., szerda 05:02
A második vezető tisztségviselő is lemondott a brit Barclays Bank éléről, miután a pénzintézetről kiderült: manipulálta a londoni bankközi kamatlábat. Az ügyben parlamenti vizsgálat indul, a csalás legalább négy nagy pénzintézetet érinthet. A kamat befolyásolása veszteségeket okozhatott hazánkban a Magyar Nemzeti Banknál és az Államadósság Kezelő Központnál is – írja a Magyar Nemzet.

Európa egyik legnevesebb pénzintézeténél, a Barclaysnél a kialakult botrány nyomán kedden a vezérigazgató, Bob Diamond is megvált tisztségétől, előzőleg a bank elnöke jelentette be távozását. A brit pénzügyi felügyelet vádja szerint a bank 2008 előtt több éven keresztül befolyásolhatta a londoni bankközi kamatlábat, a Libort. A csalással kapcsolatban más óriásbankok is a vádlottak padjára kerülhetnek, így például a Royal Bank of Scotland, illetve a HSBC.

Miután a kamatláb a bankok közötti ügyleteken keresztül a lakossági jelzálogkamatokra, a kártyahasználati díjakra is hatott, a veszteségek széles körben elterjedtek. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kormányfő hétfőn kijelentette, jól látható, hogy Európa képtelen a bankvilág fölötti ellenőrzést visszavenni. Szakmai vélemények szerint a Magyar Nemzeti Bank, az államadósság-kezelő, a Magyar Fejlesztési Bank, de még a Mol is veszteségeket szenvedhetett el a manipulációk következményeként.

A teljes cikket a Magyar Nemzet július 4-ei számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés