• 11 °C, változóan felhős

Bírósági útvesztőkben a mentőalap

WA, 2012. augusztus 16., csütörtök 05:08, frissítve: csütörtök 11:31
Alkotmányossági aggályok akadályozzák az uniós állandó mentőalap indulását, amelytől az eurózóna bajba került tagállamainak megmentését várják. Előbb a német, majd a legújabb hírek szerint az uniós bíróság is vizsgálja az alapot alkotmányossági szempontból. Brüsszel eközben a piacokat győzködi: mindent megtesznek az euró védelmében.

Döcögve halad Brüsszel és Berlin az euróövezeti adósságválság általuk felvázolt megoldása felé. Amíg a piacok az egységes eurókötvény bevezetésétől remélik a zóna megmenekülését, addig – elsősorban a németek ellenállása miatt – az unió az Európai Központi Bank (EKB) és a Brüsszelben nagy nehezen kialkudott úgynevezett állandó mentőalap (ESM) segítségével orvosolná a magas költségvetési hiánnyal és államadóssággal, illetve alultőkésített bankrendszerrel küszködő tagállamok bajait.

Az Európai Központi Bank kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat – mondta korábban Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, a francia központi bank elnöke.

Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte legújabb felmérésének eredményeit ismertetve a Fitch Ratings.

Olli Rehn uniós biztos legutóbb az amerikai CNBC tévécsatornának adott keddi interjúban igyekezett bizonygatni Brüsszel elkötelezettségét az eurózóna megmentésére. „Mario Draghi EKB-elnök kijelentései egyértelműen mutatják, hogy az EU és az EKB is készen áll, hogy a megfelelő időben akcióba lépjen” – mondta azzal kapcsolatban, hogy az európai jegybank kész bármikor államkötvényeket vásárolni a másodlagos piacon, ha a spanyol és olasz hozamok „megszaladnának”. Rehn visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint Németország nem lenne hajlandó több – elsősorban a német adófizetőktől származó – pénzzel támogatni a bajba került uniós tagállamokat. A biztos szerint Berlin teljesen elkötelezett az euró mellett.

Úgy tűnik, hamarosan végleges döntés születik Németországban az ESM körüli alkotmányossági aggályokkal kapcsolatban, mivel a német alkotmánybíróság kedden jelezte: szeptember 12-én meghozza döntését a többször elhalasztott, érzékeny témával kapcsolatban. Ezzel elhárulhat az utolsó akadály az állandó mentőalap elől is, amely a tervek szerint 500 milliárd eurónyi támogatást nyújthatna nemcsak a tagállamok kormányainak, hanem egyes szektoroknak, így például a nemzeti bankrendszernek közvetlenül is. Ez azért fontos, mert az ESM-től felvett összegek nem az adott ország államadósságát növelik. Az alap kritikusai szerint azonban a rendszerben eleve nincs elég pénz ahhoz, hogy akár csak Spanyolországot vagy Olaszországot is megmentse a csődtől. A mechanizmusba az eurózóna tagállamai arányos elosztásban az induláskor 40 milliárd eurót fizetnek be, és az összeg három év alatt éri csak el a tervezett 500 milliárd eurós tőkecélt. Csak Róma államadóssága körülbelül 2000 milliárd euró, amin az ötszázmilliárd euró aligha segít.

Német sajtóhírek szerint hiába hoz kedvező döntést a karlsruhei taláros testület, az alappal kapcsolatos újabb aggály futott be, ezúttal az Európai Bírósághoz. Az ESM-mel kapcsolatos kétségeiről két héttel ezelőtt Thomas Pringle ír képviselő értesítette a luxemburgi székhelyű testületet, amelynek emiatt kötelessége megvizsgálni, hogy az alap felállítása sérti-e az uniós szerződéseket. Pringle szerint egy tagállam nem vállalhat felelősséget egy másik ország pénzügyi kötelezettségéért. Szakértők szerint legjobb esetben is négy hónapot kell várni a bíróság döntésére.

Bizakodó olaszok

Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére – mondta Vittorio Grilli gazdasági miniszter. A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez. „Az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat” – mondta korábban Mario Monti miniszterelnök.

A görögök mentik a menthetőt

Az euróválságtól való félelmükben több milliárd eurót mentettek már külföldre a görög milliomosok. Az államosított ATE Bank egykori vezérének vagyonmentő akciója azonban kiverte a biztosítékot.

Spanyolország nemzetközi segítségre szorul

A spanyol kormány jelenleg azt próbálja elérni, hogy az európai mentőalapok vásároljanak az ország állampapírjaiból, így elérve a hozamcsökkenést, s a későbbiekben akár az EKB is vásárolhatna a spanyol kötvényekből. Külső támogatást eddig nem kértek – Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint ennek presztízsokai is vannak. Eddig csak a bankszektor megmentéséhez kértek külső segítséget, melyet az Eurócsoport jóvá is hagyott, 100 milliárd euróig.


Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása