Amennyiben nem, úgy a még életképesnek minősülő, de elakadt projekteket az úgynevezett beruházásdoktori rendszer segítségével felgyorsítják. Azokat a fejlesztéseket viszont lecserélik, amelyeknél a korábbi rossz tervezés miatt már olyan jelentős a késés, hogy eleve nincs esély az EU-s források lehívására.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ez az év az utolsó, amikor még át lehet csoportosítani európai uniós pénzt, mert egy átlagos fejlesztés átfutási ideje 600 nap. Az Új Széchenyi-terv uniós forrásból származó keretét 2013 végéig le kell kötni, és 2015 végéig ki kell fizetni az erre vonatkozó számlákat, ezért a megvalósítható beruházások kiválasztása kulcsfontosságú.

– Ha az idén nem avatkozunk közbe, jövőre már késő lesz – fogalmazott a lapnak egy névtelenséget kérő forrás az előző kormánytól megörökölt rossz fejlesztési tervekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta: a legtöbb probléma az önerő hiányából adódik, amelyet egy központi, államilag finanszírozandó alap létrehozásával igyekeznek megoldani.

A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatják.