Holnaptól ellenőrzik a tojást

PR, 2012. augusztus 21., kedd 04:08, frissítve: kedd 08:44
E hónap eleje óta él az a rendelkezés, amely szerint a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is. Ez az előírás segíti a vevőt abban, hogy ne vásároljon látszólag olcsó, valójában a kis mérete miatt drágább terméket. Az eladók egy része a mai napig sem tett eleget az új kiírási kötelezettségének, szigorúbb ellenőrzés e hét közepétől várható – írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak a darabra, hanem a kilogrammra vonatkozó árat is fel kell tüntetni a magyar kereskedőknek a tojás csomagolásán augusztus elseje óta. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által javasolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium által bevezetett rendelet a vásárlókat védené a kereskedők trükközésével szemben. A piacokon a magyar vásárló három-négy tojásméret közül válogathat: S, M, L, illetve néhány esetben XL-es tojás kerülhet a kosárba. A ruhákról ismert jelzések az egyes tojások tömegét jelölik: az S jelzést 52 gramm alatti termékek esetében alkalmazzák, M-es esetben darabonként 53 gramm, az L méretnél 63 gramm a tojás tömege, a legnagyobb, tehát XL-es méret pedig 73 grammot jelent.

Nem halogatható tovább az élő állatok és állati termékek áfájának csökkentése a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) szerint.

Nagyobb tiszteletet szeretne kivívni a magyar gazdáknak a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató a Lánchíd Rádióban elmondta: a gondozóknak, szakembereknek köszönhető, hogy a hazai agrárium több területen kiemelkedően teljesít.

A terméktanács azért javasolta ezt a változást, hogy kevesebb importáru kerüljön a magyar boltok polcaira. Európa számos más országában ugyanis nem található S méretű tojás, és nagyon sokat Magyarországra hoznak értékesíteni. A BTT szakértője, Földi Péter a Magyar Nemzetnek elmondta, abban bíznak, a kilogrammban is feltüntetett ár meggyőzi majd a fogyasztót, hogy ne a kisebb, olcsóbbnak tűnő tojást, hanem a nagyobb, gazdaságosabb méretet válassza, mert így anyagilag is jobban jár. Ha pedig megfontoltabban döntenek a vásárlók, az importáru egy idő után kiszorulhat a piacról, ami a magyar termelőknek is kedvez.

A kereskedők azonban nem sok értelmét látják az új rendeletnek. A fővárosi Vásárcsarnokban szinte kivétel nélkül minden árus hallott már az új jogszabályról, a legtöbb helyen fel is tüntették az új mértékegységet, azonban sokan feleslegesnek érzik. Mint mondják, a vevőt nem érdekli a tojás kilós ára, a méretével sem foglalkozik. A magyar embernek a jelenlegi gazdasági helyzetben a legfontosabb, hogy a vásárlás pillanatában jusson minél olcsóbban élelmiszerhez. Nem számolgatunk, még akkor sem, hogyha rosszabbul járunk hosszú távon.

A szakma szerint az új szabály bevezetése óta még nem telt el elég idő ahhoz, hogy a vásárlók megérezzék a különbséget, a kilós ár azonban kapaszkodót nyújthat a válogatásban. A piacokon javarészt azonos méretű, M-es vagy L-es tojást vehetünk, a különbségek inkább a multiknál vagy a nagyobb élelmiszerüzletekben figyelhetők meg, ahol előszeretettel csalogatják a vevőt az S méretű termékekkel. Emiatt is érdekes, hogy a bevásárlóközpontokban egyelőre még kevés helyen látni az új árcímkéket, több boltban mostanság is csak a darabra vonatkozó tarifákat olvashatjuk. A Magyar Nemzet az egyik budapesti Tescóban érdeklődött, ahol az alkalmazottak nem hallottak az új jogszabályról, nem is nagyon értették a szükségszerűségét.

A rendelet hatásait még nem lehet kimutatni, egyelőre a vásárlók is csak ismerkednek az új szabályokkal és a kilós árakkal, így azt sem tudhatjuk biztosan, hogy valóban kevesebb lesz-e az importáru a boltokban. A kereskedőknek azonban már most jól láthatóan fel kell tüntetniük az új mértékegységet a darabár mellett, augusztus 22-étől ugyanis a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, hogy valóban eleget tett-e minden üzlet az új rendelkezésnek. Mulasztás esetén bírságot is kiszabhatnak a boltosokra.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása