Júliustól hamarabb érkezik a fizetés

WL, 2012. június 25., hétfő 04:40, frissítve: hétfő 09:27
Nem drágítja meg az átutalásokat a pénzforgalom július elsején esedékes felgyorsulása – állítják a bankok. Az új szabályok szerint az elektronikus úton átutalt pénzeknek legkésőbb négy óra alatt meg kell érkezniük a címzetthez. A változások hatására a bankok rövidebb ideig kamatoztathatják saját hasznukra az ügyfeleik úton lévő pénzét.

Nem emelkednek meg az átutalások díjai amiatt, hogy július elsejétől négy órán belül kell megérkeznie az elküldött pénznek – közölték a Magyar Nemzetnek nyilatkozó pénzintézetek. A bankok jelenleg az új rendszer tesztelését végzik, és azt állítják, határidőre elkészülnek az átállással.

A pénzmozgás felgyorsítására szolgáló rendeletmódosítás már megjelent a Magyar Közlönyben. Az új rendszer a szakértők szerint mind a cégek, mind a magánszemélyek életében érezhető változást hoz majd. Az egyik ilyen az lehet, hogy a fizetések a megszokottnál egy nappal hamarabb érkeznek majd meg a bankszámlákra. Jelenleg ugyanis két pénzforgalmi szolgáltató ügyfelei között az átutalás csak a következő munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, július 1-je után viszont az interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül kezdeményezett átutalások négy órán belül elérik a címzettet, ha a megbízást a bank által meghirdetett határidőn belül adja az utaló fél. A faxon küldött átutalási kérelmek azonban papíralapúnak számítanak, így azokra nem vonatkozik az új szabály.

A bankoknak a változás előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Egyrészt a gyorsabb ügyintézéshez új infrastruktúrát kell kiépíteniük, másrészt azáltal, hogy kevesebb ideig lesz az ügyfelek átutalt pénze a „senki földjén”, vagyis a bank a számláján, az azok után kapott kamatok egy részéről is le kell mondaniuk.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása