Kamatvizsgálat a hazai bankoknál

TK, 2012. július 20., péntek 04:30, frissítve: péntek 07:38
Megvizsgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hogy jogosan jártak-e el a bankok, amikor a forrásaik drágulására hivatkozva egyoldalúan megemelték a hitelkamatokat. Bár az országkockázati felár és a bankközi kamatláb is folyamatosan csökken, néhány bank még most is a rossz körülményekre hivatkozva drágít a kölcsönein – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Binder István, a PSZÁF szóvivője a lapnak elmondta: jelenleg az ügyben már több fogyasztóvédelmi vizsgálat is folyik, ezek egy része már előrehaladott állapotban van. A bankoknak a válság előtti gyakorlattól eltérően ma már meg kell indokolniuk, hogy miért drágítanak a hiteleken.

Az elmúlt években rengeteg jogszabály jelent meg a devizahitelesek védelmében – közölte a Lánchíd Rádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.


Míg korábban olyan magyarázatok is szerepelhettek a kamatemelések okaként, mint az informatikai rendszer felújítása vagy a dolgozók bérének megemelése, ma már csak akkor lehet megnövelni a kamatokat, ha a hitelhez szorosan kapcsolódó körülmények változnak. Ezeket legtöbbször pontosan meg is kell nevezniük a bankoknak, így a felügyelet szakemberei ellenőrizhetik, hogy valóban a változásnak megfelelő mértékben emelte-e meg a pénzintézet a rátákat.


További érdekességgel szolgálhat, hogy a bankoknak a hitelintézeti törvény és a banki magatartási kódex kikötéseinek megfelelően akkor is módosítaniuk kell a kamatokon, ha a pénzpiaci körülmények az ügyfél számára kedvezően alakulnak. Vagyis a kamatoknak időnként csökkenniük is kellene.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint ez a kötelezettség elsősorban a következő néhány hónapban lehet érdekes, hiszen az országkockázati felár csak június eleje és július közepe között 0,6 százalékkal csökkent, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások sikere esetén pedig további kedvező fordulatok várhatók. A kérdés az, hogy a pénzintézetek a javuló tendenciákat is érvényesítik-e majd az áraikban. Jelenleg ugyanis néhány banknál épp az ellenkezője zajlik.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása