Kisebb áfát akarnak az élelmiszergyártók

WL, 2012. június 9., szombat 04:50
Nagyjából 300 milliárd forint adót csalnak el a cégek a hazai élelmiszerpiacon – jelentette ki a Bunge Ltd. multinacionális élelmiszer-ipari vállalat egyik igazgatója. A hazai élelmiszergyártás kulcsszereplői pénteken az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 10 százalék alá csökkentését követelték – írja a Magyar Nemzet.

Koalíció létrehozását jelentették be tegnap a hazai élelmiszergyártás kulcsszereplői, akik az alapvető élelmiszerek áfakulcsának tíz százalék alá csökkentését tűzték ki célul. A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért – amely a Bonafarm-csoport és a Bunge együttes kezdeményezésével jött létre – maga mögött tudja az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit. A Reuters hírügynökségnek a Bonafarm tulajdonosa, Csányi Sándor, aki egyben az OTP Bank vezére, úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a kormány nem hoz új intézkedéseket, az egész élelmiszerszektor a feketepiacra kényszerülhet.

Hozzátette: az alaptermékekre vonatkozó 5–10 százalékos áfakulcs megállítaná a csalók piaci részesedésének növekedését, mivel a környező országok is ehhez hasonló adókulcsot alkalmaznak. Emellett meglátása szerint a feldolgozott élelmiszerekre is egy alacsonyabb, húszszázalékos kulcsot kellene bevezetni.

Buff Greebe, a Bunge Ltd. multinacionális élelmiszer-ipari vállalat Duna-régiójáért felelős igazgatója szerint elérheti az egymilliárd eurót, azaz nagyjából 300 milliárd forintot az élelmiszer-kereskedelemmel kapcsolatos magyarországi adócsalás mértéke.

A kormány közelmúltbeli döntése értelmében július elsejétől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A fordított adózásnál az eladó nem számít fel áfát, azt a vevőnek kell megfizetnie közvetlenül az államnak. Ez a technika a törvényhozók szándéka szerint hozzájárul majd a mezőgazdaságban jellemző áfacsalási módszerek visszaszorításához.

További részleteket a Magyar Nemzet szombati számában olvashat.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása