Kizsigereljük a termőföldeket

NT, 2012. augusztus 22., szerda 06:30
A bioetanol-program erőltetése végül a hitelválsághoz hasonló helyzetet fog eredményezni: egy szűk réteg igen jól fog járni, miközben tömegek szegényednek el, és szorulnak majd az állam segítségére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

A jelenlegi aszályos időjárás következtében világszerte felerősödtek a bioetanol-programok visszaszorítását sürgető hangok. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a napokban már azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok kormányához, hogy a 2008-ban tapasztalt élelmiszerválság elkerülése céljából függessze fel az újabb bioetanol-üzemek létrehozását célzó programját.

A szárazság hazánkban is kritikus helyzetet teremthet, hiszen a kukoricatermés nagyjából negyven százaléka elpusztult. Márpedig ha ez igaz, úgy a hazai termés elvileg csak a belföldi igények – élelmiszer-termelés, takarmány- és bioetanol-gyártás – kielégítését tudja majd fedezni. Magyarországon az uniós vállalások alapján tervezett bioetanol előállítása valamivel több, mint másfél millió tonna kukoricát fog igényelni, ami 240 ezer hektáron termelhető meg.

A bioetanol-program európai bevezetésével már a kezdetektől nem értett egyet Font Sándor. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a mostani aszályos helyzet világszinten mutat rá az elképzelés hibás voltára, ám hosszú távon még egyértelműbb lesz, hogy a közösség ez esetben óriási stratégiai hibát vétett. – Egyébként – fejtette ki a képviselő – e kérdésben a tagországok is erősen megosztottak voltak, sokan úgy gondolják ugyanis, hogy ez valójában nem tekinthető megújuló energiának.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés