Mentőöv a szegényeknek

KG, 2012. július 5., csütörtök 05:30, frissítve: csütörtök 08:38
Állami programot kell indítani szociális bérlakások építésére, mert csak ez jelentene komolyabb segítséget közel 300 ezer embernek – állítja a Habitat for Humanity hazai szervezete. A civilek adatai szerint minden tizedik magyar olyan lakásban él, amit nem tud rendesen fűteni.

Majd minden negyedik magyar állampolgár, 2,2 millió ember él olyan háztartásban, amelyik tartozik valamilyen lakással összefüggő költséggel, tehát elmaradásban van a rezsivel, a lakbérrel vagy a hitelek törlesztőrészleteivel – derül ki a Habitat for Humanity Magyarország legfrissebb, 2011-re vonatkozó jelentéséből. A tanulmányt bemutató tegnapi tájékoztatón a szervezet munkatársai leginkább azt hangsúlyozták, hogy a lakhatási problémák közül az otthonok megfizethetősége, fenntartása a legsúlyosabb.

Kőszeghy Lea, a Habitat lakáspolitikai szakértője ehhez kapcsolódóan azt is elmondta, hogy a legfrissebb Eurostat-adatok szerint a magyarországi polgárok 10,7 százaléka, azaz több mint egymillió ember olyan ingatlanban él, amit anyagi okokból nem tud megfelelően fűteni. Nagy gond az is, hogy igen sokan beázott, vizesedő vagy penészesedő otthonban laknak. Beszédes adat, hogy 660 ezer ember nem rendelkezik házon belüli illemhellyel, 440 ezernek nincs zuhanyzója vagy fürdőkádja. Sőt, mintegy 233 ezer lakásban még vezetékes víz sincs.

A lakások rossz minősége mellett továbbra is gondot jelent a jól működő szociális bérlakások hiánya. A szegények lakhatási gondjait leginkább ezek az ingatlanok tudnák enyhíteni. Ezzel szemben az amúgy is kicsi és rossz minőségű önkormányzati bérlakások száma csak tavaly összesen 2500-zal csökkent.

A teljes cikket a Magyar Nemzet július 5-ei számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása