Milliárdokat hagytak a munkavállalóknál

WL, 2012. május 24., csütörtök 04:40, frissítve: csütörtök 09:55
Az adóváltozások miatt hátrányt szenvedő munkavállalók háromnegyedének márciusra rendeződött a jövedelmi helyzete, az állam milliárdos adókedvezménnyel támogatja a béremelést – közölte a szaktárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy adóreformjával – a családokat támogató egykulcsos adórendszer bevezetésével – a kormány 475 milliárd forintot hagyott a munkavállalóknál – írja a Magyar Nemzet.

Az adójóváírás eltörlése nagyjából 1,867 millió alkalmazottat érinthetett volna hátrányosan. Balog Ádám kifejtette: a tapasztalatok szerint egyeseknél a gyermekek után járó teherenyhítés ellensúlyozta a jövedelemkiesést, máshol az egyik szülő mérséklődő keresetéhez a másik szülő bérének nagyobb arányú emelkedése társult. Balog rámutatott: a kormánytöbbség a hátrányt szenvedő alkalmazottak helyzetének javításáért döntött úgy, hogy adókedvezményre jogosult az a munkáltató, aki kellő mértékben, több mint öt százalékkal felemeli valamennyi dolgozójának járandóságát. A január elseje óta élő szabály értelmében a béremelés öt százalékot meghaladó része – adókedvezmény formájában – a munkaadónál marad.

Balog Ádám közlése szerint a foglalkoztatók márciusig 1,148 millió dolgozó után érvényesítettek adókedvezményt. A fizetésemeléshez minden hónapban milliárdokkal járul hozzá a kormány: a munkaadók márciusban például 10,5 milliárd forint enyhítéshez jutottak.

A tavalyi adóbevallási adatokból kiindulva feltételezhető, hogy a minimálbér 93 ezer forintra emelése nagyjából négyszázezer munkavállalónál küszöbölte ki az adóváltozások keresetcsökkentő hatását.

A versenyszférában nagyjából az érintettek háromnegyedének bére érte el a megfelelő mértéket – mondta Balog Ádám. Mivel a munkáltatók bizonyos csoportja év közben határoz a fizetésemelésről, így arra lehet számítani, hogy a közeli időkben a fennmaradó körülbelül félmillió munkavállaló többsége is megfelelő keresethez jut – tette hozzá.

A közszférában dolgozók keresetének szükség szerinti kiegészítéséről a kormányzat gondoskodott, erre az év elején 64 milliárd forintot különítettek el. Mindeközben a családi adókedvezmény nagyjából nyolcszázezer szülő életét könnyítette meg: a gyermekek után járó enyhítés havonta összesen legalább 12 milliárd forintot hagyott a családoknál.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása