Nem fog majd nagyon fájni?

Aligha hoz drasztikus tarifaemelkedést a távközlési adó

WL, 2012. június 27., szerda 05:45, frissítve: szerda 08:14
Minden jel szerint a lakosság és a vállalati szektor komolyabb véráldozat nélkül megúszhatja a telefonadót. Eddig úgy tűnik, hogy a legtöbb ügyféllel bíró T-Mobile nem emel, míg a telenoros és vodafone-os előfizetők is havi néhány száz forintos pluszköltséggel számolhatnak. A tavalyi, piaci folyamatokkal magyarázott áremelés lényegesen komolyabb volt, amit akkor senki nem sérelmezett.

Noha élénk felháborodást váltott ki a távközlési ágazat képviselőinél és az ellenzék padsoraiban a július elsején bevezetendő telefonadó, a társaságok ennek nyomán most kisebb mértékben emelik díjaikat, mint tavaly. Akkor 7–10 százalékkal, azaz az inflációt jócskán meghaladó mértékben növelte tarifáit a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone, piaci okokra hivatkozva. A távközlési cégek akkor 1–3 forinttal növelték a percdíjakat, míg egyes előfizetések havidíja 70–1200 forinttal drágult. A díjváltozás okai kapcsán a társaságok piaci folyamatokról beszéltek, és egyik sem említette a 2010-ben az idei év végéig kivetett válságadót.

Mint ismert, a kormány döntése értelmében ez év végéig a magán-előfizetések után legfeljebb havi 400, céges szerződések után 1400 forintos adót kell befizetniük az államkasszába a távközlési cégeknek. A teher maximuma – amelynek alapja a percenként két forintban meghatározott adó – a távközlési válságadó kivezetése után, azaz jövőre 700, illetve 2500 forintra emelkedik. Ennek okán a mobilcégek közül a Telenor és a Vodafone látja újabb áremelés szükségességét, a piacvezető T-Mobile egyelőre nem változtat a díjain. (A csekély piaci részesedéssel bíró vonalas szolgáltatók közül a UPC és a Digi emel.)

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása