Nincs veszélyben az idei költségvetés

WA, 2012. szeptember 20., csütörtök 05:58, frissítve: csütörtök 08:11
A tartalékoknak köszönhetően a rosszabb növekedési feltételek mellett is tartható az idei költségvetési hiánycél. Miután az első fél évben egy százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, a kormány felülvizsgálja az idei évre vonatkozó előrejelzését, amelyben korábban stagnálást jósolt.

Nincs ok aggodalomra az eddigi adatok alapján, a költségvetési tartalékok bőven fedezik a lassuló gazdaság veszteségeit – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember szerint az első félévben a gazdaság teljesítménye az eurózóna válsága, a beruházások csökkenése, a belső fogyasztás enyhe visszaesése és a mezőgazdaságot sújtó aszályos időjárás miatt csökkent. Az elemző hangsúlyozta: a negatív trend ellenére a költségvetés pályája időarányosan a terveknek megfelelően alakult.

A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint a 2013-as költségvetés a jelenlegi formájában finanszírozható, és az államadósság-szabály is betartható a kétségtelenül meglévő kockázatok mellett is, és feltételezve, hogy nem romlik tovább a gazdasági környezet – nyilatkozta Kovács Árpád, a KT elnöke a Népszabadság internetes oldalán.

Szakértők szerint az év második felében az év elejéhez képest enyhe javulás várható, azonban így is 0,8 százalékkal zsugorodhat az idén a gazdaság.

Nincs veszélyben a hiánycél

A kormány a harmadik negyedév után felülvizsgálja idei makrogazdasági prognózisát, és valószínűleg ront az idei, stagnálás közeli növekedési várakozásán; az idei költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben – mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban kedden.

Kérdések és válaszok a költségvetésről

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elküldte a Költségvetési Tanácsnak a válaszokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatos, a testület 2012. augusztus 31-i levelében feltett kiegészítő kérdésekre. A KT-nál megkapták a válaszokat, és tanulmányozzák őket. A Költségvetési Tanács (KT) először júliusban kért és kapott háttérszámításokat a tárcától, elsősorban a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő intézkedések költségvetési hatásairól.

Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása