Önbeteljesítő leminősítések

WL, 2012. augusztus 1., szerda 05:30, frissítve: szerda 08:44
A három nagy amerikai hitelminősítő tevékenysége miatt alakult ki az eurózóna adósságválsága – állapították meg a svájci St. Gallen-i Egyetem kutatói. Az intézetek indokolatlanul rontották le egyes tagállamok adósságbesorolásait, emiatt azok csak drágábban tudták az államkötvényeiket értékesíteni, ezért krízisbe kerültek.

Az Európai Unió nemrégiben alakult közös tőkepiaci felügyelete, az ESMA vizsgálatot indított a három globális tevékenységű hitelminősítő banki osztályzatainak ügyében az utóbbi időszak tömeges bankleminősítései nyomán.

Párhuzamosan két vonalon is formálódik az új európai hitelminősítő létrehozása, az akadályok ellenére. Roland Berger német üzletember sem mondott le az elképzeléséről, míg a Bertelsmann alapítvány saját koncepcióval állt elő.

Újabb éles kritika érte a három nagy angolszász hitelminősítőt, amelyek tevékenységét a válság kirobbanása óta több európai politikus és pénzügyi szakértő, befektető bírálta. A svájci St. Gallen-i Egyetem közgazdászai nem kevesebbet állítanak, mint hogy ezek az intézetek – a piac 95 százalékát uraló Moody’s, a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch Ratings – a fő felelősek az európai adósságválság kialakulásáért.

A szakemberek az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 25 tagországának adatait vizsgálták meg az elmúlt években. A kutatók szerint amikor a hitelminősítők egyes tagállamok osztályzatának lerontásáról döntöttek, tulajdonképpen olyan helyzetet teremtettek, amely a leminősítés következtében ténylegesen meg is valósult. A leminősítést követően tehát – amelynek hatására az adott ország csak nagyobb kockázat mellett, vagyis drágábban tudta az államkötvényeit értékesíteni – a valóságban is olyan problémák jelentkeztek, amelyeket az osztályzat lerontásakor megjósoltak.

Sok európai országot más mércék alapján ítéltek meg 2008-ban, az európai adósságválság kitörése előtt, mint napjainkban. „Nehezen hiszem el, hogy ez véletlen volna, hiszen pont a besorolásuk lerontása miatt kerültek ezek az államok krízisbe” – mondta a dokumentum ismertetésekor Manfred Gärtner, az egyetem professzora.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása