Fór

Óriási a férfiak bérelőnye itthon

Csókás Adrienn, 2014. július 8., kedd 05:07
Tovább nő a férfiak és nők fizetése közti különbség a diplomás-pályakövetési rendszer statisztikái szerint, egyes szakmákban már a nettó 60 ezer forintot is meghaladja a férfiak bérelőnye. A friss diplomások körében viszonylag alacsony, 5,8 százalékos a munkanélküliség, a korosztályos átlag ugyanakkor ennek többszöröse, ezért 2020-ig 200 milliárdnyi uniós forrásból javítják a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit.

Már csak két napig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a felsőoktatásba jelentkező fiatalok, és július 10-ig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is – hívta fel a figyelmet az Educatio Kft. A ponthatárokat július 24-én hirdetik ki. A bejelölt szakok rangsorolásakor megkönnyítheti a felvételizők dolgát az Educatio diplomás-pályakövető rendszere (DPR), amely 32 felsőoktatási intézmény bevonásával méri évről évre az elhelyezkedési és fizetési esélyeket. A legfrissebb statisztikából kiderül például, hogy a friss diplomások havi nettó átlagjövedelme 168 400 forint. Képzési területenként jelentősek a különbségek: míg egy testnevelő-edző 109 ezret vihet haza havonta, a gépészmérnöki szakmában már a pályakezdők is bruttó 278 ezer, a villamosmérnökök pedig 290 ezer forintról indulnak.

 

Nem mindegy, hogy melyik szakot melyik intézményben végezzük el, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai karán végzettek például nettó 251 ezres jövedelemről számoltak be, míg a Debreceni Egyetem informatikusai 193 ezret keresnek. A jogászok között szintén a pázmányosok vezetnek 198 ezres fizetéssel, ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetemről kikerülők 182 ezer forintot, a Szegeden diplomázók pedig 167 ezret kapnak kézhez, a győri Széchenyi István Egyetemen végzettek pedig csak 146 ezer forintot.

Ijesztően sokat nyom a latban a fizetési besorolásnál a pályázó neme is – derül ki a felmérésből, amely szerint évről évre nő a férfiak bérelőnye. Míg 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek. Mindez persze szakterületenként változó: míg például az egészségügyben nem jelentős az eltérés, a gazdasági szektorban nettó 54 ezerrel, az informatikusok között pedig 64 ezerrel több vándorol a férfiak zsebébe, mint nő kollágáikéba.

A teljes cikket a keddi Magyar Nemzetben olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása