Még ebben a hónapban aláírják azt a stratégiai megállapodást a Coca-Cola Magyarország Kft.-vel, amely nyitánya lesz a hazánkban működő világcégekkel kötendő szerződéseknek – tudta meg a Magyar Nemzet a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Matolcsy György korábbi kijelentése alapján további 15-20 óriáscéggel kötnének hasonló együttműködést. A Coca-Colával aláírandó megállapodásban rögzítik, hogy az üdítőital-multi növelni kívánja a hazai beszállítók arányát.

A kormány reményei szerint a Coca-Cola termelési tapasztalatainak hasznosítása segítheti hazánk versenyképességének javulását is. Ennek biztosítása érdekében a dokumentum innovációs, illetve kutatás-fejlesztési pontokat is tartalmaz, s szakképzési együttműködésről is szó esik benne. Más, jelentős hazai gyártó és kutató-fejlesztő bázissal rendelkező multinacionális vállalkozásokkal is tárgyalnak hasonló megállapodásokról. Ezektől a fentieken túlmenően azt várják, hogy elősegítsék a magas hasznot hozó termelési ágak fejlődését.

Az első fecske
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A lap kormányhoz közel álló forrása szerint egyrészről hasznos lehet most, az IMF-tárgyalások kezdetekor, hogy megállapodásokkal bizonyítsuk, semmi bajunk a multinacionális vállalkozásokkal. Kérdés azonban, hogy a világcégekkel kötendő stratégiai partnerség megmarad az elvi együttműködés szintjén, vagy számon kérhető konkrét kötelezettségvállalások is lesznek. (A lap erre is rákérdezett a nemzetgazdasági tárcánál, melyre azonban nem kapott választ.)

Az első esetben inkább a befektetőket és politikusokat nyugtató gesztusról lehet szó. Ha viszont valamit valamiért alapon köttetnek a megállapodások, például munkahelyekben, beszállítói bevételekben is látható lesz ezek haszna, akkor ennek a fejében a multi valamiféle támogatást várhat el a kormánytól. A Magyar Nemzet hasonló ügyekben jártas szakértője szerint attól nem kell tartani, hogy kötelezettségek vállalása nélkül állami pénzhez juthatnak a globális vállalkozások. A jelenlegi szabályozási rendszerben ugyanis csak munkahelyteremtés, illetve más konkrétan meghatározott és ellenőrizhető befektetés fejében adható támogatás.

A teljes cikket a Magyar Nemzet július 11-i számában olvashatja.