Üzemeket építhetnénk az oroszoknál

KG, 2012. július 9., hétfő 05:30, frissítve: hétfő 09:09
Ma már nem lehet csupán a szabolcsi almával vagy uborkakonzervvel Oroszországban piacot hódítani: inkább komplett üzemeket és technológiát vennének tőlünk a keleti partnerek. Az üzleti kapcsolatok ismét élénkülnek, és ebben a hazai építőipar nyertes lehet.

Néhány nappal ezelőtt 27 magyar üzletember társaságában Szentpéterváron jártunk, ahol nagy volt az érdeklődés a termékeink, de még nagyobb a technológiák iránt – mondta el lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Az Orosz– Magyar Üzleti Tanács kezdeményezésére létrejött találkozó első eredménye, hogy a Hajdú-Bihar megyei és a szentpétervári kamara vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, s novemberre budapesti látogatásra hívtuk az orosz partnereket. Tavaly óta több küldöttségünk is járt Oroszországban. Nemrégiben Omszkba utazott több tucat üzletemberrel Tóth Imre, orosz tagozatunk tiszteletbeli elnöke. Tavaly novemberben pedig Nyizsnij Novgorodban tettünk látogatást. Szeretnénk bebizonyítani, hogy a Moszkván kívüli régiókban is komoly üzleteket lehet kötni.

Az elnök szerint e tárgyalások csak a nyitányát jelentik a vidéki Oroszországgal kialakítandó gazdasági kapcsolatoknak. A magyarokat mindenhol magas szinten fogadták, s élénken érdeklődtek az általunk közvetített kínálat iránt. Jelentős változás a korábbiakhoz képest, hogy az orosz vállalkozók nem annyira konkrét termékeket, hanem inkább gyártástechnológiát vennének, akár komplett üzemek felépítése is szóba kerülhet. Ennek köszönhetően a magyar építőipar is számíthat megbízásokra. Omszkban például a régió építésügyi minisztere a panelfelújításban szerzett tapasztalatainkról érdeklődött, de szóba került, hogy egy bevásárlóközpont, illetve hulladékfeldolgozó telep létrehozásában is részt vehetnének magyar cégek. Az Oroszországi Föderáció magyarországi kereskedelmi képviseletének adatai már azt jelzik, hogy egyre aktívabbak a magyar építőipari társaságok az orosz piacon: az elmúlt néhány évben több mint kétmilliárd euró értékben kaptak megbízást.

Még nagyobb az érdeklődés a magyar agrárium és élelmiszer-ágazat kínálata iránt. Keresik a magyar vetőmagot, az élelmiszer-ipari technológiákat, gépeket, s komplett termelési rendszereket is vásárolnának, illetve létesítenének magyar partnerrel közösen. Az omszki régió kormányzója és gazdasági minisztere ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiák iránt érdeklődött, de szó esett arról is, hogy hűtő- és melegházak, illetve szarvasmarhatelepek építésében is számítanak magyar vállalkozók segítségére.

A teljes cikket a Magyar Nemzet július 9-i számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása