Ma délelőtt hazaérkezik az a három magyar férfi, akit három arabbal együtt raboltak el két hete ismeretlenek Szíriában. A túszokat szombat hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái – tudta meg a Magyar Nemzet. Tegnap még nem lehetett tudni, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) szakemberei részt vesznek-e az érintettek hazaszállításában. A három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, információink szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek.

A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus szíriai belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A lap információi szerint Ibrahim Hasszán ma felkeresi hazánk damaszkuszi nagykövetségét, s vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.

Hajdu újságírók előtt nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, hogy a foglyok megszöktek volna. A főigazgató úgy fogalmazott: meglehetősen széles összefogás és több társszerv munkája van abban, hogy végre tudták hajtani a sikeres műveletet. Tájékoztatása szerint a magyarok jól vannak, Szíriából való hazahozataluk előre kidolgozott protokoll szerint történik, s az akcióban várhatóan hírzárlatot rendelnek el arról, hogy három honfitársunk épp hol tartózkodik.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szombaton jelentette be a három magyar állampolgár kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jó állapotban, biztonságban vannak. A Terrorelhárító Központ vezetője, aki telefonon kapta az értesítést, a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta: a magyarokat egy óramű pontossággal végrehajtott titkosszolgálati akció során szabadították ki.

 

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.