Elsősorban szlovákiai témákkal foglalkoztak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány brüsszeli irodájában tartott meghívásos rendezvényen május végén. Ám a zártkörű tanácskozást – a lap információja szerint – Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő arra használta fel, hogy ismét hazánk elleni támadásra biztasson. Ehhez a Soros-féle alapítvány segítségét kérte.

Felszólalásában Göncz csak a magyar helyzetről beszélt, és sajnálatát fejezte ki, amiért nem tudott olyan magyar szakértőt javasolni, aki érdemben tudna beszélni az igazságszolgáltatási reformról. De, mint mondta, „ilyen ember ma nincs Magyarországon”. Majd hiányolta az alapvető jogok alakulásának figyelemmel követését, s kijelentette, a médiatörvény volt az első jelzés arra, hogy a demokrácia és szólásszabadság elveit az Orbán-kormány teljes mértékben aláássa. Göncz ezután a magyarországi igazságügyi rendszer Európában példátlan voltáról értekezett, kiemelve a nepotizmust és a bíróságok elleni nyílt fellépéseket.

Nemzetközi elítélésünket szervezi Göncz
Nemzetközi elítélésünket szervezi Göncz
A Gyurcsány-kormány külügyminisztere végül szorgalmazta, hogy a felsorolt ügyekben lobbizzanak az Európai Parlamentben, különösen a nyugati képviselőknél, és szervezzenek minél több meghallgatást és konferenciát a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségével. Arról is biztosította a résztvevőket, hogy ő és frakciója minden parlamenti eszközt bevet az ügy érdekében. A médiát is be kell vonni az ügyek publikálásába – hangoztatta Göncz. A Magyar Nemzet úgy tudja, a tanácskozáson rajta kívül részt vett a szlovák Zuzana Wienk főszervező, Werner S. Köster holland bíró és Ján Hrubala szlovák büntetőbíró is.

Göncz azt is elmondta, mivel Pozsonyban ismét a szocialista Robert Fico a miniszterelnök, Hannes Swoboda, az EP szocialista frakciójának vezetője nagyon vigyáz arra, nehogy rosszat mondjon róla, hiszen kevés szocialista kormány van az EU-ban. Az elhangzottakkal kapcsolatban a Magyar Nemzet kereste Göncz Kingát, de az ígért válasz lapzártáig nem érkezett meg.

Göncz Kinga emellett éles kritikát fogalmazott meg június 5-én Brüsszelben egy romaintegrációval kapcsolatos egyeztetésen. Azzal támadta az Orbán-kormányt, hogy papíron tett vállalásaival ellentétes intézkedéseket foganatosít a romaintegrációban. Felhívást is intézett az Európai Bizottság képviselőihez azzal, hogy a nemzeti romastratégiák nyomonkövetési (monitoring-) módszereinek kidolgozásakor az ilyen rejtett, „de annál súlyosabb” tendenciákra is mutassanak rá. A jelen lévő szervezetek képviselőit is arra kérte, árnyékjelentéseikkel támogassák ezt a folyamatot.

Göncz Kinga játszadozik – válogatás a volt külügyminiszter lejáratókampányaiból

Nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt ítélték el az EP-határozatban – mondta még februárban Göncz Kinga a Kossuth Rádiónak. A volt külügyminiszter szerint a hazai törvényeket nemcsak az unió, hanem nemzetközi szervezetek is vizsgálják. Göncz akkor úgy fogalmazott, az EP-határozat a magyar kormányra vonatkozik, intézkedéseiről, a jogszabályalkotásról szól. A szocialista politikus – aki később Sánta Kutya-díjat kapott – azzal vádolta a magyar kormányt, hogy összeesküvés-elméletet gyárt. Göncz Kinga szerint az MSZP-s politikusok túl kevesen vannak ahhoz, hogy ők mozgassák a szálakat az Európai Parlamentben. Mint fogalmazott: „ez teljesen abszurd”. Semjén Zsolt erre úgy reagált a Hír Televízióban, hogy az Európai Parlament magyar szocialista képviselői hazaárulást követtek el azzal, hogy megszavazták a Magyarországot elítélő állásfoglalást. Ismert, Göncz Kingához köthető az a brüsszeli „akció” is, amikor hamisan állította, hogy az MSZP nem támogatta a magyar Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a Kúria elnökének szigorúbb kinevezési szabályait – tette ezt a képviselő asszony szintén még februárban. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője, Pálffy István szerint a magyarokat folyamatosan feljelentő és lejárató szocialisták megérdemlik a jelképes kiközösítést.


A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtökön utcára kerülő számában olvashatják.