A szóvivő közleményében azt írta: a díjazottak „elévülhetetlen érdemeiket az Európai Unió intézményeiben kifejtett folyamatos magyarellenes rágalmazásaikkal szerezték.”

Legutóbb idén január 13-án, az LMP-nek ítélték oda a Sánta Kutya-díjat.„A Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság látván, hogy a Lehet Más a (Gyöngyös) Pata – az SZDSZ legújabb  generációjaként – mindig kiállt azért, ami Másnak jó, de cigánynak, magyarnak stb. egyaránt rossz, kiérdemelte a Sánta Kutya-díjat” – ismertette akkor a bizottság döntését az MTI-vel Czakó Gábor író, publicista, a civilek alkotta bizottság egyik tagja. Ezt megelőzően Heller Ágnes filozófusnak ítélte oda a díjat a bizottság, akit indoklásuk szerint „az európai ugaron tolongó, Magyarországot önmagától hivatásszerűen védelmező internacionalisták közül” választottak.

Korábban Sánta Kutya-díjat kapott többek közt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Biszku Béla volt belügyminiszter, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Jancsó Miklós filmrendező és Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere is.

A testület 1996 szeptembere óta minden 13-ára eső pénteki napon ítéli oda a Sánta Kutya-díjat, amelyben azok részesülhetnek, akik a grémium szerint a közvélemény félretájékoztatásában jeleskednek.