A lélek rákja

Magyar Nemzet

2017. február 10., péntek 07:03, frissítve: szombat 20:40

Lapunk szervezésében először cserélt személyesen tapasztalatot hat egymást addig nem ismerő áldozat, akit gyerekként szexuális zaklatás ért. Schneller István-interjú. Párttá alakulás előtt a Momentum Mozgalom. Vadőrök harca Trump ellen. A gyógyszergyártók mulasztásai és az egyre erősebb baktériumok. Szombaton Magazin!

„A szőke, negyvenes évei elején járó Ági zaklatottan, könnyeivel küszködve kezd monológjába. A nő a Beszélj róla! portál történeteinek olvasása közben döbbent rá: vele is ugyanaz történt, mint sorstársaival, csak mélyen eltemette magában az eseményeket. Amikor két és fél évesen – az időpont egy későbbi terápia során derült ki – megnyílt édesanyjának, és közölte vele, hogy megerőszakolta a velük élő nagybátyja, megkapta, hogy hazudik. Abban a tudatban nőtt fel, hogy az érzéseire senki nem kíváncsi. Aztán egy alkalommal barátaival szaunázni ment, és ekkor »szakadt rá az élmény«, ahogy fogalmaz. Elájult, barátai rázták föl. Akkor kitisztult számára a kép: mikor, ki és mit tett vele.”

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Keresse a Magyar Nemzet Magazint minden hétvégén az újságárusoknál!

 

A közelmúltban a Debreceni Ítélőtábla hét év fegyházbüntetésre ítélte azt az apát, aki saját leánygyermekével létesített huzamosabb ideig szexuális viszonyt. A férfi ítélete nem tekinthető általánosnak ma Magyarországon, legalábbis ez derült ki a három évvel ezelőtt létrejött Beszélj róla! projekt kapcsán. A honlap elindításának az volt a célja, hogy ne csak egy-egy eset derüljön ki, hanem sikerüljön megtörni a csöndet, és legyen végre közbeszéd tárgya a gyermekkori szexuális visszaélés. A honlapon több mint háromszáz bejegyzést osztottak meg mostanáig nők és férfiak egyaránt. Lapunk találkozót szervezett – Anoni Mara segítségével, aki pár éve könyvet írt az őt érő szexuális abúzusról – egy fővárosi galériában, ahol először cserélt személyesen tapasztalatot hat egymást addig nem ismerő áldozat.

A Kopaszi-gátra tervezett és a Fővárosi Közgyűlés által támogatott toronyház ügye ugyanúgy azt bizonyítja, hogy a befektetői érdekek lenyomják a várospolitikai szempontokat, mint korábban a belvárosba épített plázáké – mondja Budapest volt főépítésze. Schneller István és több neves építész nemrég nyílt levélben tiltakozott a beruházás ellen.

Amerikában megölte első áldozatát az a baktériumtörzs, amelynek elterjedésétől világszerte rettegnek a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosok. Ez a kórokozó ugyanis ellenáll minden ismert antibiotikumnak. Mivel az elmúlt évtizedekben felelőtlenül használtuk az antibiotikumokat, egyre több ellenálló baktériumtörzs jelenik meg. Ezek pedig biztosan sokkal több embert ölnek majd meg, mint a terroristák, a repülőgép-szerencsétlenségek és minden egyéb, amitől az emberek félni szoktak. Ez a fenyegetés valamiért mégsem izgat szinte senkit.

Sokan kétségbe vonják, hogy Donald Trumpnak volt-e bármi fogalma arról, mit jelent az Egyesült Államok elnökének lenni, de arra aztán valószínűleg végképp nem számított, hogy az ellene szerveződő ellenállás legádázabb harcosai a nemzeti parkok őrei lesznek. Bár a hatalom megpróbálja elnémítani őket, a vadőrök és a természetvédelemmel foglalkozó hivatalok alkalmazottjai valószínűtlen bátorsággal vágnak vissza.

Nemcsak intézményt vezet, maga is intézmény. Az iskolában csaknem mind a hatszáz diáknak tudja a nevét és ismeri a történetét. Miközben igazgatóhelyettesi teendőit ellátja, arra is jut ideje, hogy a gyerekekkel társasjátékot játsszon, kártyázzon, és gyógyírt keressen bajaikra. Kovács Nikoletta, a budapesti Konty­fa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola igazgatóhelyettese 2016-ban a Richter Aranyanyu díjának közönségdíjasa lett pedagógus kategóriában. A díjat, amelyet Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. alapított 2011-ben, az oktatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőknek ítélik oda.

 

Témák a Magazinból

A lélek rákja
A gyermekkori szexuális visszaélések áldozatai továbbra is szinte egyedül küzdenek a feldolgozhatatlannal (17., 22–23. oldal)

Brüsszelizáció a Kopaszi-gáton
Schneller István toronyházakról, olimpiáról és a mindenkori városvezetésen átnyúló lobbikról (18–19. oldal)

A fertőtlenítő integráló ereje
Párttá alakuló Momentum Mozgalom (20. oldal)

Versenyfutás a legyőzhetetlen baktériummal
A gyógyszergyártóknak nem éri meg a harmadik világ lakóit tizedelő betegségek ellen küzdeni (21. oldal)

Hogy soha ne csapjanak le újra
Amerikában hasznosnak bizonyult a gyerekgyilkosok nyilvános listázása (22–23. oldal)

Száz nap Moszulban
Az Iszlám Állam utóvédharcot vív Irak második legnagyobb városában (24. oldal)

Zsivány vadőrök
Maci Laci „ellenfelei” Trump orra alá is sok borsot törhetnek (25. oldal)

Senki nem születik rossznak
Az Aranyanyu díjas Kovács Nikoletta igazgatóhelyettesnél jártunk a Kontyfa utcai iskolában (26. oldal)

Új szabadságharc a magyar parlagon
Folytatódik a kiegyezésvita (27. oldal)

Lokomotív a lehunyt szem mögött
A százkét éves „lengyel Greta Garbo” születésnapjára (28. oldal)

Kibetűzhetetlen valóság
Norman Manea román író könyve nyomasztó és hiteles kórkép a zsarnokságról (29. oldal)

Tökéletes dolgok sorozat: Hova lett… – Nagy Feró és a Bikini első lemeze (32. oldal)

Gazda Albert a baloldal és Gyurcsány viszonyáról, Lukács Csaba a román helyzetről, Jásdi István a balatoni bor sötét jövőjéről. Plusz Hegyi Zoltán, Szerető Szabolcs, Lackfi János, Szántó T. Gábor és Győrffy Ákos tárcái.