Fenyicska a Rózsadombon – Magazin-ajánló

2012. június 21., csütörtök 19:00

Legfrissebb, június 23-i számunkból ajánljuk:

Padtársak
A tavalyi után újabb „felekezeti hullám” zúg végig a magyar oktatásügyön: sorra kerülnek egyházi fenntartásba az önkormányzati iskolák. Bár a látszat csalhat, hazánkban az egyházi oktatás részaránya még így is az alacsonyabbak közé tartozik Európában. A hangos perpatvarokkal kísért folyamat önmagában nem feltétlenül negatív, kérdés, van-e mögötte koncepció. (21., 24–25. oldal)

A megfigyelő
A Der Spiegel hetilap vezető szerkesztője, Jan Fleischhauer tősgyökeres baloldali családban született, ám idővel eltávolodott a szociáldemokrata eszméktől, és a konzervatív táborba állt. Az újságírót erről a fordulatról, a német ajtó baloldaliságáról és arról a magyar értelmiségi csoportról kérdeztük, amely meghatározó a német közvélemény alakításában. Jan Fleischhauer a Terror Háza Múzeum által szervezett Európai rendszerváltozások – Európa szerencséje című konferencián vett részt. (23. oldal)

Egy üveg bor
Erdei rejtekhelyen találta meg a veszprémi postásgyilkosságnál és a móri bankrablásnál használt fegyvereket az az amatőr hadszíntérkutató, akinek öt év pereskedés után most ítélt meg ötmillió forintot a Fővárosi Törvényszék nyomravezetői díjként. Szebenyi István a napokban pert indít azért a 25 millióért is, amelyet a móri ügyben hamis informátornak fizetett ki a rendőrség. (27. oldal)

Előretolt helyőrség
Hoszni Mubarak megbuktatása óta soha ennyire nem volt kétséges Egyiptom sorsa: parlament és alkotmány nélküli ország, bizonytalan hatalmú elnökkel. A volt diktátor élet-halál között lebeg, Kairóban újból a tüntetőké az utca, s új fejezet kezdődött a hadsereg és a muzulmán erők hatvanéves folyamatos harcában. Minden együtt van a polgárháborúhoz, de abba beleremegne az egész Közel-Kelet. (30–31. oldal)

Kinek a szégyene?
Összegyűlt végre százezer aláírás azért, hogy az Országgyűlés alkosson új jogszabályt, amelyben önálló büntetőjogi kategóriaként szerepel a családon belüli erőszak. Bár szóban mindenki mélyen elítéli az asszony- és gyermekverést, az, hogy elsőre nem sikerült összegyűjteni elég aláírást, azt jelzi, a mélyben még mindig él a társadalomban az a meggyőződés, hogy a nőket időnként helyre kell tenni, különben nem tudják a kötelességüket. (32–33. oldal)

Fenyicska a Rózsadombon
Különleges útikönyvet bocsátott közre két történész, Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor. A Budapest a diktatúrák árnyékában című, külsejében is bedekerre emlékeztető kötet segítségével bárki bejárhatja a magyar fővárosnak a XX. századi zsarnokságokat idéző emlékhelyeit. (34. oldal)

Visszavágó
Tíz éve folytat jogi csatát egymással Oroszi László és az Adidas óriásvállalat. Noha az első félidő hosszú volt, az állás 1:0 az irányítósávos cipő magyar atyjának javára. A magyar feltaláló küzdelme a német céggel korábbra, egészen pontosan az 1954-es elvesztett világbajnoki döntőig nyúlik vissza. (40. oldal)

 

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!