Herr Carlos nem fizet – Magazin-ajánló

2012. május 3., csütörtök 20:00

Legfrissebb, május 5-ei számunkból ajánljuk:

Merkozy félreáll
Lázadás kezdeti jeleit láthatjuk az Európai Unióban: egyre több ország hangoztatja nemtetszését a még fél éve szinte egyöntetűen elfogadott merev pénzügyi szabályok ellen. Németország a sehova sem vezető szigor politikájával egyre inkább magára marad. (21., 27. oldal)

Ellenséges irodalom
A Székelyföld hegyei közt és a Mezőség dombjain barangoltunk az elmúlt héten Nyirő József író nyomait kutatva. Az erdélyiek örülnek az emlékeikben máig élénken élő székely apostol hazatérésének. Egy kivétellel: úgy tűnik, Székelyudvarhelyen felszedett utcaköveken kell bukdácsolniuk a pünkösdvasárnapi újratemetés résztvevőinek. (25. oldal)

Drága ingyenesség
A tudományos kommunikáció gyakorlata sokak szerint eddigi legmélyebb válságát éli. A kutatók szerint a szakfolyóiratok kiadói az ő munkájukból gazdagodnak, kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket. Több ezer tudós csatlakozott már a legnagyobb tudományos kiadó elleni bojkottfelhíváshoz: a mozgalom alapjaiban rengetheti meg az anakronisztikussá váló rendszert. (26. oldal)

Harcálláspont
A mai orosz identitás talán legerősebb sarokköve a második világháborúban aratott, öntudatot erősítő győzelem. A „nagy honvédő háború” veteránjait ezért különleges tisztelet övezi. Közülük is kiemelkedik a 96 éves mérnök ezredes Ljudmila Kalinyina, aki még tíz éve is vezetett T–40-es harckocsit. Nem meglepő hát, ha ilyenkor, a győzelem napja táján az egykor több mint kétezer férfinak parancsoló „vaslady” az orosz média egyik sztárja. (27. oldal)

Vakondvilág
Szellemek és kútba temetett háremhölgyek, mamutfognyomok és középkori kőfalak, történelmünk megannyi kézzelfogható és csak emlékezetünkben élő, nemegyszer megrendítő momentuma: ezt rejtik a budai Várhegy gyomrában sorakozó barlangok, üregek és többé-kevésbé kiépített járatok. Szakemberekkel ereszkedtünk alá az Európában is ritkaságnak számító föld alatti világba, amelynek létéről az átlagpolgár leginkább akkor értesül, ha épp beszakad a macskakő egy busz alatt, s melynek hasznosítására ma még nincsenek pontos tervek. (30–31. oldal)

Ha ló nincs…
Elképesztő állapotok uralkodnak Zugligetben az egykori lóvasút végállomása körül. A műemlék épület ablakai betörve, bútorai szétdobálva, mocsok mindenütt. A házat eladásra kínálja az önkormányzat, a megkövetelt felújítás százmilliókba kerülne. A szemét összetakarítása semennyibe. Dühünkben a tettek mezejére léptünk. (31. oldal)

Herr Carlos nem fizet
Nehéz eligazodni a hazai és az európai uniós munkajogi kérdésekben, ám egy sikeres kezdeményezés alapján gyakorló ügyvédtől kaphatnak személyre szabott tanácsokat az északkelet-magyarországi térségben élők. A legtöbben turkálóban, falusi élelmiszerbolt nyitásában reménykednek, pedig e vállalkozásokban nehéz kigazdálkodni a hasznot. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!