Hidegbéke – Magazin-ajánló

2012. május 10., csütörtök 19:00

Legfrissebb, május 12-ei számunkból ajánljuk:

Kakukktojás
A magyar államnak június elejéig kellene átutalnia Fratanoló János részére négyezer euró kártérítést és 2400 euró perköltséget kell kifizetnie. Mindezt azért, mert a magyar jog és a strasbourgi bíróság álláspontja eltér abban, hogy a Munkáspárt 2006 nevű szervezet vezetője viselhet-e nyilvánosan vörös csillagot. Frontjelentés az újonnan felizzott szimbólumháborúról, és arról, hogy Nyugat-Európában miért szeretnének különbséget tenni a vörös csillag és a horogkereszt nyilvános használata között. (21., 24–25. oldal)

Sugárátvitel
Ha igaza van Miskolczi Ferenc légkörfizikusnak, akkor a szén-dioxidnak semmi köze az éghajlatváltozáshoz. Ez nemcsak a fennálló tudományos közmegegyezést cáfolná, hanem sok-sok dollármilliárd elköltésének értelmét is megkérdőjelezné. (23. oldal)

Vasalt pofák
Elköltözik a Vidámpark. Hogy hová? Talán Lágymányosra, talán a Népligetbe – terjedtek a hírek a közel 170 éves múltra visszatekintő Park jövőjéről. Egyelőre úgy tűnik, minden marad a régiben. (25. oldal)

Félig vagy tán egészen az?
Húsz év alatt a Freedom House idei jelentésén kívül egyetlenegy esetben minősítette a magyar sajtót csupán „részben” szabadnak: 1997-ben, a Horn-kormány idején. A „független” szervezet ingerküszöbét a 2006-os rendőri megtorlás nem lépte át. Változott-e, és ha igen, miként az FH az utóbbi tizenöt évben? (26–27. oldal)

Monsieur Szintézis
Normális elnök akarok lenni – mondta a hét végén megválasztott francia államfő, François Hollande az előző elnökkel folytatott tévévitán. Sarkozy ugyanis felvetette, hogy ha a szó alapértelmét vesszük, akkor sem Charles de Gaulle, sem François Mitterrand, de még Jacques Chirac sem számít normális személynek. Én akkor is az akarok lenni – erősítette meg Hollande. (28. oldal)

Hidegbéke
Néhány hónap viszonylagos nyugalom után minden ugyanott folytatódhat, ahol tavaly abbamaradt, ettől tartanak sokan Gyöngyöspatán. Ismét messziről jött jogvédők támogatásával vásárolnának cigány családnak házat, körülbelül száz méterre onnan, ahol tavaly tették ugyanezt, hatalmas bajt kavarva. A gyöngyöspataiak azt szeretnék, ha végre békén hagynák őket. (30–31. oldal)

Közös nevező
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi világörökség-listájára került a negyvenesztendős magyar táncházmódszer. Bartók és Kodály egyik szeme sír, a másik nevet, látva, mivé lett
örökségük, mondja Sebestyén Márta Kossuth- és UNESCO-békedíjas énekesnő. (34. oldal)

A politika garabonciása
Száz éve született Várkonyi Zoltán, a polgár-kommunista (36. oldal)

Alulnézet
A belépés díjtalan, a kilépés bizonytalan. Rejtő Jenő halhatatlan szlogenje érvényes a Nyugati téri aluljáróra is. Nyakon szúrt vak ember, lépcsőről ledobott prostituált, vizelettócsában fekvő hajléktalan jellemzi a közállapotokat. Naponta háromszázezer ember fordul meg itt, és ide érkeznek a repülőtéri vonatok is. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!